Marţi, 15 august şi miercuri, 16 august, sute de orădeni s-au adunat în parcul Cetăţii pentru a viziona filmele propuse în cadrul Caravanei TIFF. Prima seară de proiecţii a adus în prim plan filmul (M)ucenicul, o peliculă provocatoare despre fundamentalismul religios, în timp ce miercuri a rulat comedia italiană Complet Străini.

 

În seara de 15 august, orădenii au avut șansa să vadă unul dintre cele mai puternice filme lansate în ultimul an: (M)ucenicul, în regia cineastului rus Kirill Serebrennikov. Un film provocator despre fundamentalismul religios, premiat la Cannes, (M)ucenicul este o producţie care pune în discuție fundamentalismul religios, identitatea sexuală, educația și felul în care societatea poate gestiona cazurile adolescenților care confruntă lumea folosind Biblia ca armă. „Veniamin, un adolescent cuprins de o criză mistică, își confruntă mama, colegii și profesorii cu Biblia în mână. Adulții sunt copleșiți de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena, profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren”, se arată în sinopsis.

În cu totul alt registru, comedia Complet străini / Perfetti sconosciuti, cel mai îndrăgit film italian în cinematografele din țara sa anul trecut, vorbește despre cât de mult comunicăm, cu adevărat, în epoca social media și a telefoanelor mobile. La o cină, niște prieteni decid să-și pună la dispoziția celorlalți telefoanele, cu tot ce ascund ele: mesaje, apeluri, emailuri. Efectele sunt dintre cele mai neașteptate. „Şapte prieteni buni iau cina împreună și propun un joc îndrăzneț: să-și pună telefoanele pe masă în timpul mesei și să-și arate unul altuia mesajele, email-urile și apelurile pe care le primesc. Ies la iveală secrete. Vor mai rămâne sau nu prieteni după această cină?”, se mai arată în sinopsis. Ambele pelicule au atras sute de orădeni care au profitat de vremea frumoasă şi au venit în Parcul Cetăţii.

Oradea Summer Film continuă din 18 august cu următorul program: 18 august, ora 20.00, And so it goes (Aşa e viaţa), 12, comedie; 19 august, ora 20.00, The Cobbler (O zi în pantofii altcuiva), 12, comedie; 20 august, ora 20.00, Alex Rider: Operations Stormbreaker (Alex Rider: Micul Spion), 12, acţiune. Pe 25 august, de la ora 19.30, va cânta Chişinău Youth Orchestra. La ora 21.00, ArtHouse (Filme de autor) - The machine which makes everything disappear, Georgia, 2012; 26 august, ora 21.00, ArtHouse (Filme de autor) -  Pictures of the Old World, Cehoslovacia 1972; 27 august, ora 21.00, ArtHouse (Filme de autor) - Legile lui Matthew, 2016.