În perioada 11 - 14 august, Oradea a găzduit KaravanAct, un festival de teatru în care au fost prezentate producții din Slovenia, Italia, Ungaria și România. Călătoria a început  în 11 august, la Oradea, continuă la Satu Mare și se încheie la Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

 

KaravanAct şi-a propus să fie un organism viu, care creează un dialog cu publicul, înțelege și integrează mediul înconjurător, căutând provocări în realizarea actului artistic, interogând și concepțiile spectatorilor despre teatru, despre diversitatea spațiilor folosite în prezentarea spectacolelor sau despre varietatea genurilor și tematicilor abordate. Unicitatea festivalului constă în caracterul său itinerant, un aspect care-i oferă și valoare interioară. În timpul perioadei KaravanAct, în fiecare oraș se vor derula și ateliere de tip masterclass pe care Shoshin le va deschide și companiilor locale din orașele respective.

La Oradea, festivalul a debutat în data de 11 august cu Concert Générique, la  Moszkva Cafe. A continuat cu o Paradă stradală și zarvă, Étude-uri în aer liber, oferită de atudenții anului II, secţia Actorie a Facultății de Teatru și Televiziune, cu Taurul negru și alte povestiri spectacol oferit de Asociația Teatrală Shoshi. Luni, 13 august, în Parcul Libertăţii, compania UtcaSzak, Ungaria a oferit spectacolul Cei de neatins. În aceeaşi zi, Atelier de Creaţie Magamura, Ungaria, a invitat copiii la spectacolul Circul Dobronka, iar seara, în Piaţa Unirii, a avut loc spectacolul The Invasion.

Festivalul continuă şi astăzi, 14 august, de la ora ora 18.00, cu spectacolul Streetwalker / Umblător de stradă (Kud Ljud/Shoshin). Este vorba despre o galerie ready-made în aer liber, un tur ghidat performativ, care va avea punctul de pornire din fața Teatrului Regina Maria/Szigligeti. Accesul va fi gratuit. De la ora 20.00, va avea loc spectacolul Ave, Eva, în regia lui Raúl Iaiza, oferit de compania Regula contra Regulam Teatro, Italia, la Centrul Cultural Posticum. Bilete la acest spectacol se găsesc la preţul de 10 lei şi 15 lei. După spectacol va avea loc o întâlnire cu publicul.

La spectacolele cu intrare se pot face rezervări la adresa: karavanact@gmail.com.

Sponsori și parteneri ai festivalului sunt  AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), DRI (Departamentul pentru Relații Interetnice), NKA (Nemzeti Kulturális Alap) și BGA (Bethlen Gábor Alap). Parteneri: Teatrul Szigligeti, Centrul Cultural Posticum, Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa Harag György și Teatrul de păpuși Brighella, StreetMusic Festival Satu Mare, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Galeria Quadro.