Teatrul Regina Maria continuă să întâmpine spectatorii în mediul virtual, prin transmisiunea integrală a unor spectacole de teatru din stagiunile trecute.

De această dată, orădenii sunt invitați joi, 9 aprilie, de la ora 19.00, pentru a viziona spectacolul Maitreyi, după romanul cu același nume de Mircea Eliade, în regia lui Chris Simion.

Romanul Maitreyi, de Mircea Eliade, face parte din lista cu lecturi obligatorii pentru examenul de Bacalaureat. În roman, componenta autobiografică este esenţială; totuşi cartea nu rezumă viaţa lui Eliade în India, ci valorifică artistic un episod al acesteia. Tânărul inginer european Allan angajat în Calcutta, îl cunoaşte pe reputatul inginer Narendra Sen, tatăl Maitreyei, poetă apreciată în cercurile intelectuale bengaleze, deși are numai şaisprezece ani. Atracţia erotică între cei doi se insinuează treptat, Allan descoperind în iubirea fetei o expresie cu totul inedită a erosului. La aflarea legăturii celor doi, Allan este izgonit, iar Maitreyi se dăruieşte unui vânzător de mere, pentru a fi alungată şi ea de către părinţi. Versiunea teatrală, dramatizarea fiind realizată de Chris Simion și Victoria Balint, surprinde momentele cheie ale acestei fascinante poveşti, integrând numeroase imagini ale Indiei tradiţionale: cu ritualurile sale (de nuntă, de rugăciune, de înmormântare) şi credinţele sale, atât de pitoreşti pentru ochiul european.
Din distribuția spectacolului fac parte: Mihaela Gherdan; Richard Balint; Petre Ghimbăşan; Elvira Platon Rîmbu; Şerban Borda; Lucia Rogoz; Sorin Ionescu; Ciprian Ciuciu; Adela Lazăr; Renata Rîmbu; Alexandru Rois: Regia artistică este semnată de Chris Simion, scenografia, de Oana Cernea, iar coregrafia, de Carmen Coţovanu Pesantez. Data premierei a fost 14 februrie 2008. Durata spectacolului este de 1 oră și 53 de minute.
După încheierea transmisiunii, care va avea loc pe pagina de facebook a teatrului, filmarea va rămâne disponibilă ca postare video până vineri, 10 aprilie, la ora 7.00.