După perioada pandemiei, prezența publicului la teatru a depășit așteptările conducerii Teatrului Szigligeti din Oradea. În acest an, 49.200 de spectatori au urmărit spectacolele teatrului, o cifră foarte bună, având în vedere că, până în luna martie, instituția de cultură a funcționat cu restricții în contextul pandemiei.

 

Detalii suplimentare despre ce a însemnat acest an pentru Teatrul Szigligeti au fost oferite miercuri, 28 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, la care au fost prezenți: Czvikker Katalin, manager, Novák Eszter, director artistic al Trupei Szigligeti, precum și o parte din echipa de creație a spectacolului „Nunta lui Figaro sau o zi nebună”, care urmează a fi prezentat în seara de Revelion: regizorul Botos Bálint, dramaturgul Dálnoky Réka, scenograful Golicza Előd, și actorii care interpretează cele patru roluri principale, Sebestyén Hunor (Figaro), Kocsis Anna (Suzanne), Szabó Eduárd (Contele Almaviva) și Tasnádi-Sáhy Noémi (Contesa Almaviva).

Cifrele anului

În introducere, Czvikker Katalin a declarat că, în acest an, 49.200 de spectatori au urmărit spectacolele teatrului, o cifră mai mare decât se așteptase conducerea instituției, după ce, până în martie, instituția funcționa cu restricții în contextul pandemiei. Ca elemente importante în readucerea publicului la teatru, managerul a amintit de programele educaționale pentru copii și tineri derulate de toate cele trei trupe ale teatrului - Trupa Szigligeti, Trupa Lilliput și Ansamblul Nagyvárad.

Vânzarea abonamentelor pentru sezonul 2022/2023 a început în septembrie, 3.100 de abonamente de teatru fiind vândute până în prezent. Czvikker Katalin a spus că recordul, înainte de pandemie, era de 5.000 de abonamente vândute și că se aștepta ca anul acesta să se ajungă la jumătate din acest număr, așa că, din acest punct de vedere, 3.100 este un rezultat foarte bun.

„Festivalurile au fost de succes, cu șapte spectacole ale unor companii din șase țări în cadrul Festivalului HolnapUtán (Poimâine) în aprilie, iar în octombrie, Infinite Dance a avut un succes răsunător și datorită colaborării cu Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), care a contribuit în mare măsură la promovarea evenimentului în rândul populației majoritare vorbitoare de limba română din oraș. Participarea la

Expoziția Mondială din Dubai este, de asemenea, o realizare majoră a Ansamblului Nagyvárad”, a menționat Bozsódi-Nagy Orsolya, secretar literar al Teatrului Szigligeti.

Potrivit acesteia, cele trei trupe ale teatrului au jucat în total 308 spectacole pe parcursul anului, dintre care 228 în Oradea, 64 în alte orașe din România și 16 în străinătate.

Veniturile totale au fost de 1.180.000 de lei. Într-un an record, această sumă a ajuns la 1.270.000 de lei, iar în acest an, instituția și-a propus ca obiectiv un venit total 860.000 de lei, adică ținta a fost realizată în proporție de 120%.

Novák Eszter a adăugat că, în urma unei decizii a Consiliului Local, sala renovată a fostului cinematograf Transilvania va putea fi folosită în mod egal de Teatrul Szigligeti și Teatrul Regina Maria începând cu anul 2023.

Comedie de Revelion

Botos Bálint, regizorul comediei de Beaumarchais „Nunta lui Figaro sau o zi nebună”, se află la a cincea colaborare cu Teatrul Szigligeti. Piesa, scrisă în 1778, este considerată o comedie clasică, dar autorul ei, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, a reușit să ascundă sub straturile comice probleme sociale și personale importante, a spus Botos. Acesta a subliniat că, fiind primul său spectacol de Revelion, este puțin emoționat.

„Pentru premiera din seara de Revelion mai sunt disponibile doar câteva bilete, dar comedia lui Beaumarchais va mai fi jucată și pe 2, 7, 8, 17 și 18 ianuarie”, a menționat Bozsódi-Nagy Orsolya.