Teatrul Szigligeti a obținut premii valoroase la cea de-a 34-a ediție a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda. Astfel, trupa orădeană a fost distinsă cu premiul pentru Cel mai bun spectacol (Sinucigașul, de Nikolai Erdmann) și Cel mai bun actor în rol principal (Hunyadi István).

 

A 34-a ediție a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda a avut loc între 24 iunie și 2 iulie și a reunit 25 de trupe maghiare din Bazinul Carpatic, care au susținut 23 de reprezentații în cinci locații diferite. De asemenea, în festival au fost prezentate opt producții în afara concursului și două producții ale studenților la actorie. Au participat în festival: Teatrul Maghiar de Cameră Arad; Teatrul „Bánfalvy Stúdió” Budapesta; Teatrul de Cameră „Bartók”, Dunaújváros; Trupa „Csengeri Alkotó Központ”, Csenger; Teatrul „Figura Stúdió Színház”, Gheorgheni; Teatrul-Cetate din Gyula; Trupa Harag György aTeatrului de Nord Satu Mare; Teatrul „Játékszín”, Budapesta;  Teatrul „Jókai”, Komárno; Teatrul Dramatic Maghiar Județean din Transcarpatia, Teatrul Kosztolányi Dezső, Subotica; Teatrul Studio al Universității de Arte Târgu-Mureș; Trupa Tompa Miklós a Teatrului Național Târgu Mureș; Teatrul „Orlai Produkció”, Budapesta; Teatrul-cetate „Pannon”,Veszprém; Teatrul „Petőfi”, Sopron; Trupa Maghiară a Teatrului Popular Subotica; Teatrul „Szegedi Pinceszínház”, Szeged; Teatrul „Szigligeti” Oradea; Teatrul „Tamási Áron”, Sfântu Gheorghe; Teatrul „TBG Production”, Budapesta; Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc; Teatrul „Újvidéki Színház”, Novi Sad; Teatrul Maghiar de Cameră din Zenta; Teatrul „Zenthe Ferenc”, Salgótarján. Membrii juriului au fost următorii: regizorul Csuja László, actrița Hajdu Imelda de la Teatrul Csokonai din Debrețin, regizorul Herczeg T. Tamás, regizorul Török Viola, directorul artistic al Teatrului „Spectrum” din Târgu Mureș, respectiv scriitorul, poetul și dramaturgul Zalán Tibor.

La cel mai mare festival al teatrelor maghiare din această regiune a Europei, Trupa Szigligeti a participat cu tragifarsa „Sinucigașul” de Nikolai Erdmann (r. Botos Bálint).

Juriul i-a acordat teatrului orădean premiul pentru cel mai bun spectacol, „pentru reformularea relevantă a teatralității scenice”. De asemenea, actorul Trupei Szigligeti Hunyadi István a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor, pentru „formularea expresivă a rolului său” din partea Ministerului Resurselor Umane din Ungaria și a Teatrului-cetate din Kisvárda, pentru prestația sa în rolul lui Semion Semionovici Podsekalnikov din spectacol.

Spectacolele din competiție au fost selectate de dramaturgul și criticul de teatru Balogh Tibor, consilierul artistic al festivalului. Invitatul de onoare a festivalului de teatru din acest an a fost Teatrul de Cameră Maghiar din Zenta (Serbia).