În perioada 23-27 august 2017, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului „Open Studio Act”. Evenimentul se va deschide cu premiera „Vă plac bananele, tovarăşi?”, o monodramă în regia lui Andi Gherghe, în care-l vom regăsi pe tânărul actor Alin Stanciu. Spectacolul are la bază textul cu acelaşi nume semnat de Székely Csaba şi este o satiră la adresa comunismului românesc.

 

Open Studio Act, ediția a II-a

Cea de-a doua ediție a Festivalului de teatru independent „Open Studio Act” va avea loc în perioada 23-27 august 2017, la sediul din strada Crinului, nr. 2. Pentru această ediție, au fost invitate două spectacole de teatru independent din țară, și a fost lansat un proiect experimental în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în care studenți de la actorie și regie, prezenți deja la Oradea, vor realiza două spectacole inedite pentru publicul orădean, sub denumirea de „Vise”. Aceste producții vor purta spectatorul într-o lume neobișnuită, în care va lua parte în mod activ la procesul de creație. Toate spectacolele „Vise” au o durată fixă (7 minute și 38 secunde), și sunt realizate pentru un număr limitat de spectatori, accesul fiind posibil pe bază de programare pentru un singur spectator pe vis. Vor fi producții originale, bazate pe scenarii construite de studenți (viitorii regizori și actori), în spații neconvenționale. Studio Act va deschide festivalul cu o nouă premieră, „Vă plac bananele, tovarăși?”, de Székely Csaba, în regia lui Ándi Gherghe. De asemenea, în fiecare seară de festival vor fi prezentate publicului orădean producții teatrale premiate din zona independentă românească.

Întâlnirea artelor la Studio Act

Fațada clădirii în care își are sediul Studio Act a fost decorată, pe parcursul lunii iulie, în urma unui proiect realizat în colaborare cu artistul plastic Florence Sabău din Oradea. Absolventă a Universității de Arte și Design de la Cluj-Napoca, în prezent profesoară de pictură, Florence Sabău și echipa sa de artiști talentați au realizat o adevărată expoziție pe fațada nou renovată a clădirii în care își are sediul Studio Act. Aceasta este prima colaborare dintre teatrul Studio Act și artiștii plastici aflați sub coordonarea profesoarei Florence Sabău, care a răspuns cu multă căldură solicitării actorilor.

Atelierul Florence Sabău a pictat, împreună cu șase elevi, fațada studioului, temele fiind inspirate din cotidian. „Mesajul se apropie de viața în sine, și îl implică pe privitor să facă asocieri cu arta, apoi pe micul artist, care devine responsabil pentru munca sa, iar, în final, dă satisfacție celui care își privește ucenicii împlinind menirea artei”, explică profesoara Florence Sabău. Cum s-au întâlnit două studiouri independente? „Savurând spectacolele lor la Studio Act, de pe strada Crinului, și, ținând cont că avem atelierele pe aceeași stradă, sau, pur și simplu, empatia pentru frumos. Coincidență sau nu, timp de o lună, am parcurs fiecare centimetru de perete, pentru a da viață unei povești, o poveste fără sfârșit, fără replici acide, fără cuvinte chiar. Doar o experiență unică, o expoziție de pictură, ce are ca rezultat fațada unui studio de teatru”, mai spune profesoara de pictură. Au pictat: Florence Sabău, Carina Radu, Maria Radu, Lea Tămășiloniu, Andreea Perțe, Diana Mladin, Andrei Mladin și Anca Șarba.

Programul Festivalului

Miercuri, 23 august, ora 19.00, „Vă plac bananele, tovarăşi?” (Studio Act Oradea și Teatru 3G Târgu Mureș - Premieră), cu Alin Stanciu; ora 21.00-23.00, Vise; Joi, 24 august, ora 19.00: Plex**, după idei și texte de Eric Bogosian, cu Andrei Dinu și Andrei Stan, ArtScape Baia Mare; 21.00-23.00, Vise; Vineri, 25 august, ora 19.00, Impro Patzan Show (Studio Act Oradea); ora 21.00-23.00, Vise; Sâmbătă, 26 august, Poveste din Transilvania, de George Ștefan, regia Ándi Gherghe, Studio Act Oradea - Premieră, ora 21.00-23.00, Vise; Duminică, 27 august, ora 19.00, MaRó, de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Yorick Studio Târgu Mureș, 21.00 - 23.00 - „Vise”

Biletele se găsesc în Kosher, str. Crinului, nr.2. Preţul unui bilet este de 20 de lei. Informații și rezervări (inclusiv pentru experienţa unui Vis): 0771/438-892.