În perioada 13-15 ianuarie, la Turnul Severin, a avut loc Festivalul Internaţional de Literatură Mihai Eminescu, eveniment aflat la cea de-a 31-a ediţie. Poetul bihorean Gheorghe Vidican a fost distins cu premiul festivalului şi medalia jubiliară Premiul Mihai Eminescu.

La finele săptămânii trecute, a avut loc cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Mihai Eminescu, în Turnul Severin. Juriul acestei ediţii a fost format din acad. Mihai Cimpoi (Republica Moldova), preşedinte al juriului, poetul Paul Aretzu, scriitorul Vasile Barbu (Serbia), academicianul Adam Puszlovici şi scriitorul Florin Copcea.
La secţiunea Poezie, juriul a oferit premiul festivalului şi medalia jubiliară Premiul Mihai Eminescu poetului bihorean Gheorghe Vidican. Festivitatea de premiere a avut loc la bustul lui Mihai Eminescu din Băile Herculane, iar premiul a fost subvenţionat de primărie.
Gheorghe Vidican a primit acest premiu pentru volumul Capriciile tăcerii, editura Brumar, octombrie 2020. Volumul cuprinde 51 de sonete şi, aşa cum explică chiar autorul, este o modalitate prin care poetul a vrut să-şi facă cadou un volum cu poeme de dragoste.
Sunt poeme pe care poetul îşi dorea să le lanseze în cadrul evenimentului Dezrobirea Zăpezii, o activitate cu tradiţie deja în Oradea, care reunea scriitorii bihoreni şi cititorii la începutul fiecărei ierni. Din pricina măsurilor de securitate care se impun în timpul pandemiei, evenimentul Dezrobirea Zăpezii nu a mai fost organizat în anul 2020.
Alături de volumul amintit, Gheorghe Vidican mai are în pregătire o carte, ce conţine versuri născute în perioada izolării la domiciliu din primăvara trecută. Poeziile, care vor fi reunite în volumul Suburbiile fricii, au atras deja atenţia presei de specialitate.
Astfel, ca o încununare a succesului recent reputat, o parte din aceste versuri au fost publicate în numărul 2/2021 al Revistei România Literară, poetului Vidican fiindu-i dedicată o pagină completă în numărul amintit.