În perioada 21-27 martie, Muzeul Național al Literaturii Române organizează un festival online în cinstea unuia dintre cei mai importanți scriitori contemporani români, Matei Vișniec. În cadrul festivalului, spectatorii vor putea viziona, online, spectacolul „Occident Express” produs de Teatrul Szigligeti Oradea. Acesta va fi difuzat în data de 27 martie, de la ora 18.00.


Teatrul Szigligeti a prezentat în premieră drama lui Matei Vişniec în anul 2019, în regia lui Zalán Zakariás. Era prima dată când textul de mare succes al dramaturgului român a fost montat pe scenă tradus în limba maghiară. În acelaşi an, spectacolul a câştigat premiile pentru cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă în rol principal (Román Eszter) la Festivalul de Dramaturgie Contemporană Braşov.
La premiera de la Oradea a fost prezent şi dramaturgul care mărturisea: „Am trăit un moment emoţionant la Oradea în seara premierei. Am avut sentimentul reușitei. Spuneam că respectul pentru text nu este suficient pentru a crea un mare spectacol. Și nici ideile, si nici talentul regizorului nu sunt suficiente. Un foarte bun spectacol mai are nevoie și de actori talentaţi, și de un anume elan de grup, și de multă generozitate în interiorul trupei… Este ceea ce am văzut la Trupa Szigligeti”.

Spectacolul a fost prezentat şi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, în ediţia din anul 2020.

Titlul este un joc de cuvinte pe sintagma Orient Express, faimosul tren de lux, plin de aventurieri, care se îndrepta spre tezaurele Orientului. Însă Occident Express reprezintă altfel de dorinţe: în locul viselor luxoase, este despre viaţă. Unul servea călătoriile de plăcere ale bogaţilor din vest, celălalt transportă grupuri de oameni care se luptă pentru a avea un trai mai bun. În această piesă, Balcanii apar ca ideile stereotipizate ale unei persoane din Occident în scenele cu filmarea, completate de fragmentele de poveste despre realitatea prăfiută a vieţii de zi cu zi.

Înregistrarea beneficiază de traducere în limba română și poate fi urmărită pe pagina de Facebook a evenimentului gratuity, timp de 24 ore.