Asociația „ArtStudio–MH” și Compania „Teatrul pe Roți” din Arad au prezentat miercuri, 7 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, spectacolul multimedia „Domnul Nostoc și cabana cu cărți”. Reprezentaţia a fost urmată de un atelier de construit păpuşi din obiecte reciclabile.

 

Spectacolul prezentat miercuri la bibliotecă a fost realizat de Asociația „ArtStudio–MH” și Compania „Teatrul pe Roți” din Arad în cadrul unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul are un puternic caracter educativ atât prin subiectul spectacolului, cât și prin organizarea, în jurul evenimentului teatral, a unor ateliere de lucru cu copii, ateliere care au ca scop construirea de personaje și elemente de decor din obiecte distruse, inutile, cu scopul direct de a le vedea integrate într-un spectacol care are ca temă principală reorientarea copiilor și tinerilor către lectură, către lumea cărții, către locul sacru de păstrare și deschidere al cărților: Biblioteca (cabana cu cărți).

Cei doi actori prezenţi la Oradea, fondatorii companiei Teatrul pe Roţi, sunt Nuţi şi Sorin Dorobanţi, iar spectacolul propus de ei a fost regizat de Radu Dinulescu, beneficiind de proiecţii 3D. „Acest spectacol a avut premiera în biblioteca arădeană, în data de 25 octombrie, şi a fost prezentat ulterior în Alba Iulia şi Baia Mare”, a explicat pentru cotidianul Crişana, Nuţi Dorobanţu. „Spectacolul a fost gândit pentru un număr mic de copii şi se joacă exclusiv în biblioteci, tocmai pentru scopul lui este acela de a aduce copiii mai aproape de lectură şi de lumea poveştilor, de care tehnologia la care au acces astăzi pare să-i despartă”, a mai explicat actriţa. Cei doi actori au lucrat în proiecte asemănătoare, în Franţa, şi au legat o relaţie de prietenie cu scriitorul francez Patrice Sailer, cel care a semnat şi textul spectacolului din proiect.

„Spectacolul nostru vorbeşte despre cărţi, dar şi despre o lume ideală, în care oraşul este ferit de poluare, blocurile sunt frumos colorate, toată lumea se înţelege cu toată lumea. Există şi un personaj negativ, Domnul Da, pentru care cărţile sunt doar nişte cifre. El este un fel de stăpân al sistemului binar, puţin metaforizat în spectacol”, a spus Sorin Dorobanţu. „Este important să sperăm la o lume mai bună şi să încercăm să o construim pornind de la copii, pentru că ei sunt viitorul. Este important ca ei să înţeleagă că citind înveţi să gândeşti şi îţi câştigi libertatea”, a mai spus Sorin Dorobanţu.

Spectacolul a fost urmat de un atelier în cadrul căruia cei 30 de copii prezenţi au învăţat să facă păpuşi din obiecte reciclabile. De altfel, păpuşile folosite în reprezentaţii sunt realizate din astfel de obiecte şi poartă nume reprezentative, ca Doamna Dop sau Domnul Perie.

La eveniment au fost prezenţi elevii clasei I C din cadrul Şcolii Gimnaziale Dacia, coordonaţi de profesorul-învăţător Paula Vidican.