Miercuri, 29 mai, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai a avut loc vernisajul expoziţiei KosmoZoo. Expoziţia cuprinde 25 de picturi, acrilic pe pânză, realizate de Alexia Vereş şi Răzvan Olariu, membri ai grupului Art Flora, coordonat de profesoara Florina Silvia Iepure.

Aşa cum explică profesoara Florina Silvia Iepure, Răzvan Olariu (15 ani), desenează şi pictează din clasa a II-a şi a fost fascinat încă de atunci de dragoni, în particular, şi de animalele fantastice, în general. Nu întâmplător, deci, tema aleasă de adolescent pentru expoziţie este „Animale fantastice”. „Evoluţia lui Răzvan este spectaculoasă. În picturile de astăzi, animalul capătă noi forme. Regăsim particularităţile descoperite în ani de studiu, prezentate în lucrări rafinate, voluptoase şi energice”, explică Florina Iepure.

Alexia (13 ani) a fost preocupată de prinţese şi de anime. „În lucrările ei se combină, cumva, textura cu planul anime, iar suprarealismul autoarei este unul special”, a spus profesoara. Tema aleasă de Alexia este cea a cosmosului, artista încercând să descopere spaţii noi, diferite, din univers, în care totul devine posibil.

„Teme celor doi artişti sunt diferite, dar se leagă. Cosmosul şi lumea animalelor fantastice se îmbină armonios în cadrul acestei expoziţii speciale”, a mai subliniat Florina Iepure. Lucrările celor doi adolescenţi au fost vernisate de prof. Cornel Ovidiu Sălăgean. „Sunt compoziţii libere în care autorii creează cu plăcere, neconstrânşi de vreo temă impusă, de vreo şcoală. Pentru ei este un mod de a-şi scrie povestea, la fel cum făceau vechii egipteni”, remarcă prof. Sălăgean. Acesta mai observă că perspectiva lucrărilor este una afectivă, iar libertatea creativă le este coordonată de profesoară, care-i ajută să-şi personalizeze tuşele. „Lucrările lor au uşoare tente expresioniste, suprarealiste, structuri circulare bine legate, iar din punct de vedere cromatic remarcăm contrastul tipic copilăriei”, a mai explicat profesorul.

Orădenii care vor să li se alăture copiilor în lumea fantasticului în care totul este posibil au la dispoziţie trei săptămâni pentru a admira expoziţia, în Holul Bibliotecii Judeţene. Intrarea va fi liberă.