La Muzeul Oraşului Oradea va avea loc vernisajul expoziției „Metamorfoza pietrei sau între fizic și metafizic” a artistului plastic orădean Slezinger Vasile-Marcel.

 

Ineditul acesteia este dat de faptul că sub titlul menționat descoperim un proiect expozițional ce a stat la baza tezei de doctorat, coordonată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac și care va fi susținută public la Facultatea de Arte și Design din Timișoara pe data de 27 ianuarie 2023. Vernisajul va avea loc joi, 19 ianuarie, ora 15.00, la Muzeul Orașului Oradea.

Cele 12 lucrări realizate din bazaltul provenit din Munții Gutâi, situați în Maramureș, nu fac decât să ne familiarizeze cu viziunea unui sculptor care este subjugat de materia primă lângă care a crescut și pe care acum încearcă să o valorizeze estetic conform unui concept întru frumos stând sub semnul întâlnirii dintre fizic (piatră) și metafizic (înțeles ca „sensibilul de dincolo de lumea exterioară”).

Slezinger Vasile-Marcel va fi cel care ne va introduce în tainele unor mesaje ideatice și plastice care sunt datorate conviețuirii dintre natură și om, dintre două lumi care, fiecare în parte, dar și împreună, dau acum sens destinului unui creator convins că: „Lucrul cu piatra e unic, de necomparat (...). Dacă sculptorul simte piatra și vede venele de formare, totul devine joacă, iar materialul este un prieten bun, relația e completă, piatra caută, meșterul cioplește”.

„Este, acesta din urmă, un crez ideatic personal, pe care vă invităm să îl descoperiți”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, organizatorul principal al evenimentului, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.