Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria municipiului Oradea, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și Centrul de Cultură al Județului Bihor, vernisajul expoziției „Șezătoarea de la muzeu”.

 

Evenimentul este prilejuit de celebrarea Zilei Internaționale a Iei și va avea loc vineri, 23 iunie, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr, nr. 13, Oradea), de la ora 17.00. Începând cu luna noiembrie, s-a desfășurat proiectul de educație muzeală, numit „Șezătoarea de la muzeu”, activitate practică de confecționare a propriei cămăși bihorene, coordonată de dr. Florina Buda, medic, și de dr. Simona Bala, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor.

„Preconizăm continuarea proiectului cu o nouă ediție, în care se dorește aducerea la lumină a vechilor cămăși din zona etnografică Crișul Repede, cămăși care conservă două tipuri diferite de croi, ce coexistau în a doua parte a secolului XIX. Prin urmare, Șezătoarea de la muzeu vă așteaptă cu surprize la viitoarea ediție” (dr. Simona Bala)”, anunță reprezentanții muzeului.

Evenimentul va fi completat de momente muzicale folclorice susținute de grupul vocal Lioara, al Școlii de Arte „Francisc Hubic” - Centrul de Cultură al Județului Bihor, și de Andreea Făt, studentă la Facultatea de Arte, specializarea Muzică, din cadrul Universității din Oradea, în timp ce se vor împleti tradiționalele cununi de Sânziene. Expoziția va rămâne deschisă pentru public timp de o lună.