La Sinagoga Neologă Sion se joacă marți, 7 martie, de la ora 17.00, spectacolul de teatru „Visul unei nopți de vară”. Continuă astfel proiectul „Sinagoga  Ludică”, lansat de Oradea Heritage în toamna anului trecut.

Proiectul invită părinții împreună cu copiii să participe gratuit la spectacolele din zilele de marți, începând cu ora 17.00. În perioada 6-7 martie, comunitatea evreiască sărbătorește Purim-ul.

De Purim, cea mai veselă sărbătoare evreiască, tradiția spune că se prepară o prăjitură numită humentași, de formă triunghiulară, cu diverse umpluturi.

PURIM marchează salvarea evreilor din Babilon de către Estera. Evreii au părut o pradă ușoară în ochii verosului Haman, unul dintre cei mai înalți demnitari ai împăratului. Pentru potolirea propriului său orgoliu, acest Haman pune la cale o stratagemă prin care urmărește distrugerea tuturor evreilor din imperiul persan. Evenimentele se succed cu repeziciune, situațiile se schimbă pe neașteptate și Haman se trezește condamnat la moarte. Astfel, evreii de pretutindeni sfârșesc prin a avea două zile de bucurie, reușind să-și înfrângă dușmanii.

De Purim se citeşte Meghilat Ester (Cartea Esterei), începând cu seara de 13. Fiind o Sărbătoare a bucuriei, este însoțită de cadouri, jocuri și carnavaluri.