Cea de-a 12-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau a avut deschiderea festivă cu spectacolul Ansamblului Popular Secuiesc din Harghita, intitulat „Boldogasszony tenyerén” (În palma Maicii Domnului).

 

Înainte de începerea spectacolului, care a avut loc la Teatrul Szigligeti din Oradea, organizatorii și invitații lor au adresat un cuvânt de bun-venit publicului prezent.

În discursul său, organizatorul principal, Gyula Zatykó, a arătat că este deja a 12-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau, exprimându-și convingerea că,, prin intermediul acestui festival, a fost creată o punte între orădenii de diferite naționalități. El a mai subliniat că festivalul cultural „a contribuit la acceptarea și cunoașterea personalității și operei Sfântului Ladislau de către cei care locuiesc aici și să-l considerăm cu toții ca întemeietor al orașului nostru”.

Despre Sfântul Ladislau a vorbit și Antonia Nica, viceprimarul Oradiei, care a arătat că, desăvârșind creștinarea Ungariei, regele a zidit totodată „bazele unei lumi, care și azi are stringentă nevoie de a se întoarce la rădăcini, la valori și principii și asta în vremuri în care unii parcă insistă în rătăcire.”

István Csomortányi, președintele executiv al Alianței Maghiare din Transilvania, a luat cuvântul în calitate de consilier al lui Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, menționând că și această instituție contribuie la organizarea festivalului. În discursul său, Csomortányi a subliniat importanța Zilelor Sfântului Ladislau, arătând că, în opinia sa, unul dintre cele mai mari merite ale festivalului este că a introdus cultul Sfântului Ladislau în conștiința orădenilor, subliniind rolul de liant al acestuia.

La final, Dalma Varga Korpos, președintele Asociației Szent László, care organizează Zilele Sfântului Ladislau, și organizatorul principal Gyula Zatykó i-au onorat pe Zsuzsa Tötős, Jutka Vasadi și Ernő Agyagási pentru ajutorul entuziast în organizarea festivalului.

Cea de-a 12-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau beneficiază de sprijinul Primăriei Oradea, Visit Oradea, Consiliului Județean Bihor, Fundației Culturale Naționale, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. și al Fundației MOL–Új Európa.