A fost actualizată lista substanţelor aromatizante autorizate
Comisia Europeană (CE) a adoptat două acte legislative care ar trebui să facă mai sigură şi mai transparentă folosirea substanţelor aromatizante în produsele alimentare.
Concret, utilizările autorizate ale substanţelor aromatizante vor fi, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care acestea pot fi adăugate. Lista va fi disponibilă pe o bază de date online, permiţând consumatorilor, întreprinderilor din sectorul alimentar şi autorităţilor naţionale de control în domeniul alimentar să identifice cu uşurinţă substanţele aromatizante care sunt autorizate în produsele alimentare. Primul regulament prevede o nouă listă de substanţe aromatizante care pot fi utilizate în produse şi care se va aplica de la 22 aprilie 2013. Cel de-al doilea regulament se referă la măsuri tranzitorii pentru alte arome cum ar fi cele obţinute din surse nealimentare, cu aplicare din 22 octombrie a.c. În ceea ce priveşte autorităţile româneşti, acestea au sarcina de a se asigura că produsele alimentare care conţin substanţe aromatizante neautorizate sunt retrase de pe piaţă. Totodată, trebuie să informeze CE şi alte state membre cu privire la substanţa în cauză prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) al UE.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.