La ințiativa Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor, la Primăria Oradea s-a desfășurat, în prima săptămână a lunii mai, o ședință de lucru care a vizat trei direcții: piețele volante, constituirea registrului electronic al fermelor din județ şi constituirea unei hărți interactive a producătorilor și procesatorilor bihoreni.

La întâlnire au participat zeci de fermieri și procesatori bihoreni, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, reprezentantul APIA Bihor, Ciprian Novac, directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, Szalo Mureșan Dumitru, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, precum și președintele Asociației Ospitalității Bihor, Mircea Popa, și profesorul Dorin Coita din cadul Universității din Oradea.

„Târgul producătorilor bihoreni” va fi organizat în cadrul parteneriatelor propuse între Primăria Oradea, Primăria Salonta, Primăria Marghita, Primăria Beiuș, Primăria Aleșd, Consiliul Județean Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și Asociația agricultorilor din Valea Ierului, colaboratori fiind instituțiile deconcentrate din sectorul agro-alimentar din Bihor - AFIR, APIA, OSPA, DSV, DSP, Direcția Agricolă Bihor, Oficiul Fito - Sanitar.

În prezent, Târgul producătorilor bihoreni este organizat la Oradea în zilele de marți, joi și sâmbătă, urmând ca în celelalte orașe să fie stabilite zilele de organizare a piețelor. Despre principiile de funcționare a piețelor volante le-a vorbit celor prezenți Csomortanyi Istvan, reprezentantul Asociației agricultorilor din Valea Ierului.

Constituirea registrului electronic al fermelor din județul Bihor, împărțit pe sectoare de activitate, va avea drept interfață o hartă interactivă. Această hartă interactivă va permite identificarea mai facilă a producătorilor.

„Harta animată va permite consumatorilor cu un singur click să identifice fermierii din anumite zone și chiar să facă un tur virtual în fermă deoarece aici vor fi încărcate fotografii și filmulețe din fermă care să îi convingă asupra faptului că produsele sunt autentice”, a declarat directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea. În viitor, platforma va permite și introducerea punctelor gastronomice locale.

Și nevoia sectorului HORECA de a achiziționa produse direct de la producători va putea fi satisfăcută cu ajutorul acestei platforme. „Produse locale, proaspete, din surse cunoscute și de încredere, adică direct de la fermele bihorene vor putea ajunge mult mai ușor la masa consumatorului”, a precizat președintele Asociației Ospitalității Bihor, Mircea Popa.

„Importanța sectorului agricol local în dezvoltarea economiei județeane este una crucială. Din acest motiv, Primăria Oradea își propune să crească numărul piețelor volante deja existente în oraș. Această inițiativă are scopul de a aduce producătorii și consumatorii mai aproape ca niciodată, consolidând astfel legăturile dintre cele două părți. Suntem încrezători că aceste măsuri vor contribui în mod semnificativ la creșterea calității vieții orădenilor, prin accesul la produse agricole de calitate și va duce totodată la susținerea agriculturii în județul nostru”, a afirmat primarul Florin Birta.