Fermierii, crescătorii de animale din România beneficiază de prime pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor. Ghidul solicitantului submăsurii 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, pentru anul 2021, a fost aprobat și este publicat pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Potrivit anunţului Ministerului Agriculturii, beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi. Concret, solicitantul eligibil pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii: să fie persoană fizică sau juridică română; să acţioneze în nume propriu; persoana fizică/ reprezentantul legal al solicitantului - persoană juridică, să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare; să fie fermier activ; să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de prezenta sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract; să utilizeze terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin) și/sau să dețină, să crească sau să exploateze animale; să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură/ pentru întreg efectivul de animale aferent aceleiași specii existente în cadrul exploatației; în cazul plantațiilor pomicole/ viticole se va asigura întreaga suprafață plantată cu aceeași specie; să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, în orice etapă de acordare a sprijinului.

Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului trebuie să fie fermier activ în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1 şi să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Fermierul are obligația de a prezenta la Cererea de finanțare dovada plății a cel puțin 50% din valoarea totală a primei de asigurare aferentă Contractului de asigurare care face obiectul Cererii de finanțare. Fermierul care solicită finanțare prin sM 17.1 în cadrul unei sesiuni trebuie să depună un singur contract de asigurare în cadrul unei Cereri de finanțare. Contractul de asigurare trebuie să fie încheiat pentru cel puțin o cultură/ plantație/ specie și pentru cel puțin unul din riscurile eligibile. Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regăsesc definite cu caracter general în Anexa nr. 5. Totodată, pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului are obligația de a încheia un contract de asigurare cu o societate de asigurare. Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării). În cazul în care în contractul de asigurare valorile sunt în altă valută decât LEI (Ex: EURO, USD etc), conversia în LEI se va realiza utilizând cursul de schimb valabil la 1 ianuarie a anului în cadrul căruia este depusă Cererea de finanțare, stabilit de către Banca Centrală Europeană. Plata integrală a primei aferentă contractului de asigurare (valoarea eligibilă şi neeligibilă a contractului de asigurare) trebuie realizată doar de către fermier (solicitantul finanțării). Astfel, nu sunt acceptate: plățile realizate prin compensare; plățile realizate de către un terț în numele solicitantului/ beneficiarului finanțării (Ex: cesionarul în cazul contractului de asigurare cesionat etc).