Sprijinul acordat prin această sub-măsură pentru investiţii în modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii va avea un efect pozitiv prin promovarea tehnologiilor noi, economisirea apei în agricultură şi scăderea costurilor determinate de consumul apei.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare prin submăsura 4.3 - "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice", componenta infrastructura de irigaţii până la data de 18 decembrie 2015, ora 16.00. Termenul iniţial pentru închiderea sesiunii era 30 octombrie 2015, ora 16.00. Prin proiectele depuse vor fi finanţate investiţii în modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, clădirilor aferente staţiilor de pompare şi/sau racordarea la utilităţi, inclusiv construcţia/modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat. Beneficiari eligibili sunt organizaţiile/ Federaţii ale Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, constituite din proprietari /utilizatori de terenuri agricole conform legislaţiei în vigoare. Cheltuielile eligibile pentru sprijinul FEADR sunt limitate la modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, clădirilor aferente staţiilor de pompare şi/sau racordarea la utilităţi, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcţia/modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat. Bugetul total alocat sesiunii este de 218.000.000 euro, rata sprijinului public nerambursabil fiind de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, nedepăşind: 1.000.000 Euro/proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune (SPP); 1.500.000 Euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare (SPA, SRP).

Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), prelungirea termenului de primire a cererilor de finanţare a fost decisă ca urmare a numărului mare al solicitărilor primite în acest sens din partea potenţialilor beneficiari precum și avand în vedere faptul că întocmirea proiectelor finanţate prin submăsura 4.3 este complexă și de durată, obţinerea avizelor necesită un timp îndelungat. Totodată, AFIR mai precizează că pragul de calitate lunar pentru proiectele care vor fi depuse în intervalul 1 noiembrie 2015  - 18 decembrie 2015 este de 20 puncte. Toţi cei interesaţi să obţină fonduri nerambursabile pentru proiecte în infrastructura de irigaţii din zonele rurale, prin intermediul submăsurii 4.3 din PNDR 2020, pot consulta gratuit Ghidul Solicitantului pe pagina de internet a AFIR. Reamintim că Fondul Naţional De Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) sprijină proiectele Organizaţiilor şi Federaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI/FOUAI) prin garantarea creditelor necesare implementării proiectelor de investiţii cu fonduri europene disponibile prin PNDR.