Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează, într-un comunicat, că primește în continuare cereri de finanțare pentru proiecte de investiții în exploatații agricole, prin submăsura 4.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Suma totală disponibilă, până la 25 ianuarie 2022, pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 574,4 de milioane de euro.

Potrivit AFIR, în acest moment, fermierii mai pot solicita fonduri pentru investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală - exceptând legumicultura și cartofii (11 milioane de euro disponibili), în ferma zootehnică (81 milioane euro disponibili) și pentru legume și cartofi (53 de milioane de euro disponibili). De asemenea, sunt disponibili 30 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană și 326 de milioane de euro pentru același tip de investiție la nivel național. Pentru investiții privind înființare, extindere, modernizare în sector legume, inclusiv în spații protejate, și cartofi (producție primară, condiționare și marketing), cei interesați au la dispoziție fonduri în valoare de 86 de milioane de euro. Până la 24 decembrie 2021 se desfășoară etapa a II-a a sesiunii de depunere a proiectelor, în care se pot depune proiectele care au un punctaj egal sau mai mare de 50/60 de puncte - pragurile de calitate lunare pentru fiecare componentă sunt detaliate în Anunțul de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1, disponibil pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info.

Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru investiții în exploatații agricole pot fi consultate pe www.afir.info în Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în pagina dedicată submăsurii 4.1. Antreprenorii care activează în sectorul de agribusiness și care caută soluții de finanțare a afacerii au posibilitatea de a accesa fonduri pentru investiții prin submăsurile 4.1 „Investiții în exploatații agricole” și 4.2 „Procesare produse agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), derulat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Pot fi solicitate finanțări aferente acestor submăsuri - 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, 4.2 „Procesare produse agricole”, inclusiv 4.2a „Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”, respectiv în procesul de întocmire și depunere a documentației obligatorii care trebuie atașată cererii de finanțare. Astfel: pentru submăsura 4.1: sesiunea pentru primirea cererilor de finanțare se desfășoară până la 25 ianuarie 2022, ora 16.00, suma totală disponibilă pentru investiții în cadrul acestei sesiuni fiind de 760 milioane euro; pentru Submăsura 4.2: sesiunea de depunere a proiectelor se desfășoară până la 7 ianuarie 2022, ora 16.00 şi sunt alocare 183 milioane euro pentru finanțarea unităților de procesare. Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și forme asociative și de 40% pentru alte întreprinderi.