Bonificația se determină de contribuabil și se evidențiază în mod distinct în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuţiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor informează contribuabilii  că, prin derogare de la prevederile  Legii nr.227/2015 privind Codului fiscal, cu modificările ṣi completările ulterioare, în cazul impozitului pe venit, contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dacă declarația unicã privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020, inclusiv, se acordă următoarele bonificații: a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sãnãtate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificație de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv; b) pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la data de 30 iunie 2020, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. De reținut că bonificația prevăzută la lit. b) pentru depunerea  prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a declarației unice se acordã numai dacă este îndeplinitã condiția de acordare a bonificaţiei prevăzutã la lit.a) , caz în care se aplică ambele bonificații. Obligațiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Bonificațiile se acordă ṣi în cazul persoanelor fizice care obţin venituri anuale pentru care există obligația  completării ṣi depunerii numai a Cap.II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate - din declarația unică, sau în cazul   persoanelor fizice care au optat în anul 2019 pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor Codului fiscal. În aceste cazuri, contribuabilii  pot beneficia de bonificații  cu respectarea condiƫiilor prevăzute pentru acordarea acestora, prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pânã la data de 30 iunie 2020 inclusiv. Contribuabilii care au depus Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor prevăzute mai sus, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative pânã la data de 30 iunie 2020 inclusiv, noul termen de depunere a declarației unice stabilit, cu respectarea condițiilor prevãzute mai sus. AJFP informează că beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevăzut la art. 41 din Codul fiscal,  precum și contribuabilii plătitori de  impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care plãtesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III. Precizăm, în încheiere că, în Monitorul Oficial nr. 468 din 3 iunie 2020 a fost publicat Ordinul 1.107 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a Declaraţiei unice, formular adaptat pentru bonificaţiile care se acordă în anul 2020.