Ambalajele alimentare: Consumatorii vor avea informaţii mai clare şi mai lizibile
Consumatorii vor putea face alegeri în mai bună cunoştinţă de cauză şi mai sănătoase atunci când cumpără alimente, acesta fiind principalul obiectiv al noilor reguli UE de etichetare a alimentelor, adoptate de Parlamentul European.
Declaraţia nutriţională obligatorie
Pe viitor, valoarea energetică, precum şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi, carbohidraţi, glucide, proteine şi sare vor trebui să fie uşor de observat pe pachetele alimentare, astfel încât consumatorii să poată identifica mai repede aceste informaţii. Potrivit noilor reguli, valoarea nutriţională şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi, carbohidraţi, glucide, proteine şi sare, trebuie să apară într-un mod vizibil pe ambalaj, în formă de tabel, împreună şi în acelaşi câmp vizual. Toate aceste informaţii trebuie să fie raportate la 100 g sau 100 ml. În plus, aceste informaţii ar putea fi raportate şi per porţie. Noile reguli stipulează de asemenea că informaţiile despre alergeni vor trebui făcute disponibile şi în cazul alimentelor neambalate, aşa cum este cazul mâncării vândute în restaurante sau cantine.
Eticheta privind ţara de origine
Provenienţa anumitor alimente, cum este carnea de vacă, mierea, uleiul de măsline, fructele proaspete şi legumele, trebuie deja indicată pe etichete în concordanţă cu legislaţia sectorială specifică. Acest lucru a devenit deja obligatoriu acolo unde absenţa sa ar duce la inducerea în eroare a consumatorului. La solicitarea Parlamentului, această obligaţie va fi acum extinsă la carnea proaspătă provenită de la porci, oi, capre şi păsări. La doi ani de la intrarea în vigoare a noului regulament, Comisia va trebui să introducă regulile de implementare în acest scop. Pe viitor, s-ar putea decide extinderea etichetării ţării de origine la alte categorii de alimente (cum este cazul cărnii folosite ca ingredient, al laptelui sau al alimentelor neprocesate), dar înainte ca acest lucru să se întâmple, Comisia va trebui să deruleze evaluări de impact pentru a testa fezabilitatea şi costurile potenţiale ale unor astfel de cerinţe de etichetare.
Intrarea in vigoare
Noile reguli vor asigura totodată că respectivii consumatori nu sunt induşi în eroare prin modul de ambalare al alimentelor, cu privire la aspectul, descrierea şi prezentarea cu ajutorul imaginilor, toate acestea urmând să fie reglementate mai strict. Spre exemplu, carnea tocată ce conţine bucăţi de carne combinate trebuie să fie etichetată "carne formată", aceleaşi reguli urmând să fie aplicate şi în cazul "peştelui format". Odată ce legislaţia va fi aprobată şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, întreprinderile din industria alimentară vor avea la dispoziţie trei ani să se conformeze. Acestea vor beneficia de încă doi ani, deci cinci ani în total, pentru a respecta normele referitoare la declaraţia nutriţională. Dacă declaraţia nutriţională este făcută disponibilă voluntar în avans, aceştia vor trebui să se conformeze noilor reguli la o dată anterioară, şi anume la trei ani de la publicarea acestora.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.