Înainte de a efectua operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal, operatorii economici au obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari.

Înregistrarea se face la cererea persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal. În Registrul operatorilor intracomunitari nu se înscriu: persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA; persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA, la cerere sau din oficiu, de către Fisc; persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi/sau care are înscrise în cazierul judiciar infracţiuni în legătură cu oricare dintre operaţiunile prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal. În vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilii trebuie să depună la unitatea fiscală competentă Formularul 095 - "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari". În situaţia în care se solicită înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari a unei societăţi reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cererea de înregistrare prevăzută la alin. (1) se depune însoţită de următoarele documente: certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor, în cazul societăţilor pe acţiuni, inclusiv al celor în comandită pe acţiuni; certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor şi ale asociaţilor care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii, în cazul celorlalte forme de societăţi; documentele prevăzute la pct. 3 şi 4, după caz. Cererea de înregistrare se completează potrivit instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2 la ordin şi se depune la registratura unităţii fiscale competente sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Contribuabilii care solicită înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari de la data înregistrării în scopuri de TVA trebuie să depună la Fisc cererea prevăzută la pct. 2 odată cu Formularul 098 - "Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal" sau, după caz, cu declaraţiile de înregistrare fiscală/de menţiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal. Fiscul va analiza informaţiile cuprinse în cerere şi în documentaţia prezentată şi verifică caracterul complet şi corectitudinea acestora. De asemenea, verifică dacă certificatul de cazier judiciar a fost eliberat în vederea înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari, în conformitate cu prevederile legale. În situaţia în care cererea sau documentaţia anexată este incompletă, Fiscul va notifica solicitantul, iar dacă din analiză rezultă că respectivul contribuabil îndeplineşte condiţiile legale, unitatea fiscală va întocmi Decizia privind înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, urmând ca aceasta să- fie comunicată contribuabilului, împreună cu certificatul de înregistrare în scopuri de TVA sau, după caz, ulterior comunicării certificatului de înregistrare. Înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte începând cu data comunicării deciziei privind înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari. De la data înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilii au cod valabil de TVA pentru operaţiunile intracomunitare prevăzute de lege (art. 329 alin. (1) Cod fiscal). De precizat că Procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari a fost aprobata prin Ordinul 727/2016 publicat in MOF 150 din 26.02.2016.