Pe site-ul ANAF a fost publicat la începutul lunii noiembrie Proiectul de lege prin care se completează OPANAF nr.3698/2015 pentru aprobarea anumitor formulare de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal.

Companiile străine cu sediul conducerii efective în România, în calitatea lor de persoane rezidente, au de îndeplinit anumite obligații fiscale în România, aşa cum acestea sunt reglementate de Codul fiscal și, în consecinţă, au calitatea de contribuabili - așa cum acesta este definit de Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. În consecinţă, această categorie de contribuabili are, potrivit art. 82 din Codul de procedură fiscală, obligația de înregistrare fiscală, ANAF propunând un Formular special pentru înregistrare fiscală - “Declarație de înregistrare fiscalã/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România (016)”.

Totodată, unele formulare aprobate prin OPANAF nr. 3698/2015 vor fi actualizate. Astfel, Formularul 015 - “Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România, secțiunea “Categorii de obligații fiscale de declarare cu caracter permanent” se modifică prin: introducerea contribuției pentru concedii și indemnizații (datorată de angajator); introducerea obligației referitoare la taxe datorate potrivit OUG nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare (eliminată din secțiunea “Alte categorii de obligații fiscale”). În ceea ce priveşte Formularul 020 - ”Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal, secțiunea “Categorii de obligații fiscale de declarare cu caracter permanent” va fi modificată prin introducerea perioadei fiscale de declarare lunară potrivit legii, pentru impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și contribuții sociale, în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activitate în România și care obțin venituri din salarii sau venituri asimilate salariilor de la angajatori nerezidenți.

Un alt formular care suferă modificări este F030 – ”Declaraţie de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal”, secțiunea “Categorii de obligații fiscale de declarare cu caracter permanent”, care va fi modificată prin completarea vectorului fiscal cu perioada fiscală de declarare lunară potrivit legii, pentru impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și contribuții sociale, în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activitate în România și care obțin venituri din salarii sau venituri asimilate salariilor de la angajatori nerezidenți.