Potrivit prevederilor legale, nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul Fiscului să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere.

Conform unui Proiect de ordin lansat recent în dezbatere publică pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Fiscul are în vedere introducerea unei noi declaraţii pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe veniturile persoanelor fizice. Ca urmare a modificărilor legislative introduse prin Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal şi Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, se impune actualizarea prevederilor procedurale utilizate în prezent. În ceea ce priveşte impozitul pe venit, modificările legislative au vizat, în principal, următoarele aspecte: includerea în sfera veniturilor impozabile a câştigului din operaţiuni cu aur financiar; modificarea regimului fiscal aplicabil anumitor categorii de venituri (spre exemplu venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil, venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută, pe bază de contract, etc.); introducerea unor tipuri de venit în categoria venituri din alte surse, pentru care există obligaţia declarării de către beneficiarul de venit (ex. veniturile obţinute ca urmare a cesiunii de creanţă); modificarea temeiului de drept privind impunerea din oficiu a veniturilor persoanelor fizice.

Prin Proiectul de ordin se propun următoarele: aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice. Astfel, în funcţie de categoria de venit au fost prevăzute regulile de estimare a bazei de impozitare, operaţiunile care trebuie realizate de Fisc în aplicarea procedurii de impunere din oficiu, precum şi termenele de realizare ale acestora; aprobarea modelului şi conţinutului formularului ”Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice”. De precizat că modelul şi conţinutul Formularelor 256 - “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice” şi 257 - ”Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“ au fost aprobate prin Ordinul ANAF nr. 3780/2017. Totodată, modelul şi conţinutul formularelor “Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere” şi “Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere conform art.107 alin.(5) din Legea nr.207/2015 privind CPF”, au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui ANAF nr.3695/2016, cu modificările şi completările ulterioare.