Schimbarea domiciliului fiscal se face cu ajutorul Formularului 050 - Cerere de înregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului sau a Formularului 080 - Declaraţia de modificare a domiciliului fiscal care se completează de asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică.

Cererea se depune în cazul în care domiciliul fiscal este diferit de domiciliul sau sediul social, ori în cazul în care contribuabilul îşi schimbă domiciliul fiscal declarat anterior. Pentru comercianţi cererea va fi însoţită de: actele de înregistrare cu menţiunea adresei unde contribuabilul doreşte să-şi stabilească noul domiciliu fiscal (copii după: cerificat înregistrare menţiuni ORC, certificat constatator ORC, încheiere ORC); noul cod unic de înregistrare fiscală eliberat de ORC; dovada deţinerii spatiului; alte documente solicitate de unitatea fiscală competentă pentru determinarea corectă a situaţiei fiscale a contribuabilului. Pentru persoanele fizice cererea de înregistrare a domiciliului fiscal va fi însoţită de următoarele documente: copie de pe actul care face dovada titlului in temeiul caruia, potrivit legii, persoana detine spatiul destinat domiciliului fiscal (calitatea de proprietar, chirias, uzufructuar si altele asemenea); copie de pe actul de identitate in care a fost inscrisa, potrivit legii speciale, mentiunea de stabilire a domiciliului si a resedintei la care se solicita inregistrarea domiciliului fiscal. Pentru persoanele juridice cererea de inregistrare a domiciliului fiscal va fi însoţită de copii de pe actele care fac dovada deţinerii legale a spaţiului pentru domiciliul fiscal. Copiile vor fi însoţite de documentele originale pentru certificare. În cazul în care contribuabilul îşi schimbă domiciliul fiscal declarat anterior, Formularul 050 se depune la Fiscul în a cărui rază teritorială se află noul domiciliu fiscal.
Pe baza cererii de înregistrare a domiciliului fiscal, Fisculul competent eliberează certificatul de înregistrare fiscală în termen de 15 zile de la data depunerii cererii. În cazul pierderii, furtului sau distrugerii certificatului de înregistrare fiscală, unitatea fiscală va elibera un duplicat al acestuia, în baza cererii contribuabililor şi a dovezii de publicare a pierderii, furtului sau distrugerii, în Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a.

În ceea ce priveşte Formularul 080 - Declaraţia de modificare a domiciliului fiscal, acesta se completează de asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică. Începând cu data de 1 ianuarie 2007, domiciliul fiscal al contribuabililor este sediul acestora sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală. Contribuabilii menţionaţi, înregistraţi la 1 septembrie 2006, au obligaţia să solicite modificarea domiciliului fiscal, în vederea eliberării certificatului de înregistrare conţinând adresa noului domiciliu fiscal. Prezentarea acestei declaraţii trebuie să fie însoţită de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis anterior şi de actele doveditoare ale informaţiilor cuprinse în această declaraţie. Se întocmeşte în două exemplare. Se poate utiliza echipament informatic pentru editare. De precizat în încheiere că Formularul 080 se depune în termen de 30 de zile de la modificarea domiciliului fiscal.
Pe baza cererii de înregistrare a domiciliului fiscal, unitatea fiscală competentă eliberează certificatul de înregistrare fiscală în termen de 15 zile de la data depunerii cererii. În cazul pierderii, furtului sau distrugerii acestuia, Fiscul va elibera un duplicat al acestuia,în baza cererii contribuabililor şi a dovezii de publicare a pierderii, furtului sau distrugerii, în Monitorul Oficial al României, partea a III-a.