ANSVSA confirmă siguranţa produselor alimentare de pe piaţa românească
Autoritatea Veterinara vine cu aceste precizari, în urma unor informaţii apărute în mass-media care incriminau calitatea şi siguranţa mezelurilor comercializate în România.
"Declaraţiile publice, nefundamentate pe baze concrete si corecte, obţinute în urma unor analize de laborator sau a unor studii ştiinţifice pot genera o panică nejustificată în opinia publică românească şi europeană. Este important de subliniat că afirmaţiile eronate şi tendenţioase aduc prejudicii majore instituţiilor statului, industriei de profil din ţara noastră şi aduc atingere intereselor strategice ale României", se arată în comunicatul ANSVSA. De asemenea, ANSVSA precizează că, numeroase firme autohtone, care procesează carne, îşi comercializează cu succes produsele pe piaţa Uniunii Europene. Până la aceasta dată produsele din România au primit aprecieri din partea consumatorilor din statele membre şi nici o reclamaţie privind calitatea sau salubritatea acestora. ANSVSA monitorizează în permanenţă produsele alimentare care se comercializează în România prin teste de laborator, verificand atât prezenţa şi cantitatea utilizată a unor aditivi alimentari (E-uri) cât şi respectarea calităţii şi etichetarea produselor alimentare. În România, laboratoarele acreditate din cadrul reţelei ANSVSA şi Institutul Naţional de Referinţă efectuează analize pentru determinarea speciei de provenienţă, pentru proteina animală sau vegetală prin tehnici avansate de analiză în domeniul biologiei moleculare (PCR). Determinarea speciei de provenienţă a cărnii este efectuată pentru controlul substituirii cărnii cu carne de la alte specii decât cele declarate, iar rezultatele analizelor nu au pus în evidenţă probe de produse alimentare cu carne substituită. În ceeea ce priveşte aditivii alimentari (nitriţi, nitraţi, potenţiatori de aromă, etc.)- utilizarea lor este permisă şi reglementată. De asemenea, sunt analizate probe de produse de origine animală şi probe biologice pentru determinarea reziduurilor de hormoni, antibiotice, pesticide, metale grele, micotoxine, coloranţi interzişi, substanţe antiparazitare şi contaminare radioactivă. "Toate probele, indiferent de natura acestora, la care sunt constatate substituiri, falsificări, depăşiri ale limitelor specificate sau prezenţa unor compuşi interzişi, etichetare necorespunzătoare, sunt notificate Direcţiei Veterinare din judeţul de provenienţă al probelor pentru efectuarea investigaţiilor şi aplicarea de măsuri asupra lotului de provenienţă. Aceste aspecte sunt notificate şi către ANSVSA prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (SRAAF). În toate cazurile de urgenţă, în funcţie de gradul de risc, atunci când au fost notificate situaţii periculoase pentru sănătatea publică cu privire la alimente şi furaje, autorităţile competente retrag produsele de la consumul public, iau măsuri pentru denaturarea lor şi le dirijează catre o unitate de neutralizare a deşeurilor", se menţionează în comunicatul ANSVSA.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.