Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare datorate producerii, depozitării, transportului şi valorificării unor astfel de produse în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia din domeniu, organizatorii şi producătorii care oferă produse alimentare pentru consum uman au o serie de obligaţii.

Astfel, pentru organizatorii de evenimente: să solicite de la DSVSA judeţeană, aprobarea pentru funcţionarea unor astfel de locaţii, prin depunerea, cu cel puţin cinci zile înaintea desfăşurării evenimentului, un dosar care să cuprindă: cerere scrisă (se menţionează locul şi perioada desfăşurării evenimentului, activitatea desfăşurată, tipurile de produse supuse comercializării); lista expozanţilor (împreună cu documentele de autorizaţii sau de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi documentele de producător); contract sau un acord cu o firmă de salubrizare în vederea evacuării deşeurilor alimentare sau menajere.De asemenea, Organizatorii au obligaţia să asigure: dotările cu utilaje şi echipamente adecvate specifice activităţii; spaţii corespunzătoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru păstrarea şi expunerea produselor; sursă de apă potabilă; mijloace pentru curăţarea şi dezinfectarea instrumentelor de lucru; grupuri sanitare şi facilităţi de spălare şi uscare a mâinilor atât pentru comercianţi, cât şi pentru consumatori.

În ceea ce priveşte expozanţii, producători de bunuri alimentare, aceştia au obligaţia să solicite la DSVSA judeţeană, emiterea documentului de înregistrare, pentru vânzare directă sau, după caz, de vânzare cu amănuntul; să aibă asupra lor şi actul de indentitate, atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sănătate personală, fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate; să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală şi vegetală, în timpul obţinerii şi comercializării; produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase; produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei; produsele să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate şi igienizate; produsele să fie identificate prin etichete cu toate informaţiile cerute de lege; în cazul produselor tradiţionale - să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).