Pe lista de reguli cuprinse în noul Ordin al Autorităţii Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) se află o serie de reguli și interdicții la creșterea bovinelor, înclusiv legate de construirea grajdurilor, hrănirea, îmbotniţarea, respectiv crotalierea animalelor.

Potrivit noilor prevederi legale, supuse dezbaterii publice şi care pot suferi modificări, animalele trebuie îngrijite de personal suficient care are cunoştiinţe teoretice şi practice corespunzătoare referitoare la bovine, inclusiv la sistemul de creştere utilizat. Se interzice legarea viţeilor, aceştia putând fi contenţionaţi numai pentru o perioadă de timp care este necesară pentru examinare sau pentru hrănire. De asemenea, se interzice aplicarea botniţelor. În cazul în care viţeii sunt ţinuţi în boxe individuale, acestea trebuie să fie construite şi amplasate astfel încât să permită vederea viţeilor între ei sau vederea altor animale. Dimensiunile boxei individuale trebuie să fie adecvate taliei animalului preconizate la sfârşitul perioadei de exploatare, înălţimea oricărei boxe individuale fiind obligatoriu cel puţin egală cu înălţimea viţelului la greabăn, măsurată în poziţie patrupedă, iar lungimea acesteia trebuie sa fie cel puţin egală cu lungimea corpului viţelului, măsurată de la vârful nasului până la marginea caudală a tuberozităţii ischiatice, înmulţită cu 1,1. În Ordin se mai precizează că în cazul în care viţeii sunt ţinuţi în grupuri, trebuie asigurată o zonă de odihnă spaţioasă pentru ca viţeii să se poată întinde simultan fără impedimente şi să permită fiecărui viţel să se întoarcă, să se odihnească, să se ridice, să se cureţe fără dificultate şi să se menţină curat. Adăposturile trebuie bine iluminate, de preferinţă prin lumină naturală, timp de cel puţin 8 ore pe zi. După naştere, viţelul nou-născut trebuie să primească suficient colostru cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 6 ore, iar atunci când se utilizează colostru de la o altă fermă, acesta trebuie supus unui tratament adecvat, precum încălzirea timp de o oră la 56 de grade Celsius, ţinând cont de faptul că nu trebuie supraîncălzit, deoarece se distrug anticorpii. Noile norme stabilesc că viţeii mai mari de 2 săptămâni trebuie să aibă acces la o raţie plăcută la gust, uşor digerabilă, care să includă furaje grosiere corespunzătoare vârstei, greutăţii şi nevoilor lor biologice, pentru menţinerea unei stări bune de sănătate. Totodată, mai prevede Ordinul, viţeii mai mari de 2 săptămâni trebuie să aibă acces la apă în cantităţi suficiente şi de o calitate adecvată în orice moment sau cel puţin să fie în măsură să-si satisfacă cerinţele hidrice prin ingestia altor substanţe fluide.