ANSVSA: Norme obligatorii pentru funcţionarea stânelor
Conform prevederilor Ordinului nr. 34/2008, stânele care deţin atestat pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.
Astfel, stânele trebuie să dispună de: un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca activităţile de recepţie a laptelui şi fabricare a produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea laptelui şi a produselor lactate; în funcţie de tipul de produse fabricate, un spaţiu pentru maturarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale; un spaţiu de mărime suficientă pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare. Totodată, pentru a funcţiona în condiţiile legii, o stână trebuie să aibă: sursă de apă potabilă, facilităţi pentru spălarea mâinilor, prevăzute cu substanţe pentru igienizare şi cu mijloace igienice de uscare a mâinilor, pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul laptelui, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale precum şi ventilaţie naturală adecvată, respectiv iluminat natural sau artificial adecvat. Alte condiţii vizează existenţa: unui spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor, dezinfectanţilor; containerele pentru dezinfectanţi, containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeuri şi pentru subprodusele nedestinate consumului uman (zer, zară). În fine, potrivit legii, persoanele care prepară şi/sau manipulează laptele şi produsele lactate trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată, curată, îmbrăcăminte de protecţie. Totodată, personalul trebuie să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.