ANSVSA recomandă populaţiei să acorde o atenţie sporită modului în care păstrează, prepară, transportă şi depozitează produsele alimentare, dar şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Având în vedere evoluţia pe teritoriul României a pestei porcine africane, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc şi produsele din carne care conţin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE. Totodată ANSVSA informează că introducerea carnii si a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vita, pasare, etc.) dintr-o ţară terţă în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă. Pentru a evita aplicarea unor măsuri restrictive de către personalul care îşi desfăşoară activitatea la nivelul aeroporturilor/aerogărilor, înainte de a decide introducerea în bagajul de cală a unor astfel de produse alimentare (carne de pasăre şi condimente) pentru a putea fi transportate spre un alt Stat Membru al UE, pasagerii sunt obligaţi să se informeze cu privire la condiţiile stabilite în asemenea situaţii de către companiile de zbor, precum şi asupra reglementărilor specifice vamale. ANSVSA precizează că produsele alimentare, inclusiv carnea şi produsele din carne, trebuie să fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de către DSVSA judeţene în condiţii corespunzătoare de igienă şi de temperatură controlată pentru a nu compromite calitatea şi siguranţa acestora şi implicit pentru a proteja sănătatea publică. Produsele alimentare, respectiv carnea şi produsele din carne trebuie să provină din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Pentru această perioadă, ANSVSA a dispus măsuri suplimentare de control oficial, care au drept obiectiv verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care produc şi comercializează produse de origine animală, condiţiile de depozitare şi transport, precum şi cerinţele referitoare la marcarea de identificare a produselor de origine animală.