21.062 de rentieri agricoli au primit 28,62 milioane de lei ca rente viagere, pentru perioada 1 martie - 2 septembrie 2024, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă.

 

La nivel general, a fost finalizată autorizarea la plată pentru 23.603 rentieri agricoli, care şi-au vizat carnetele de rentier, şi a fost autorizată la plată suma de totală de 31,56 milioane lei.

Potrivit sursei citate, suma plătită până la acest moment este de 28,62 milioane lei, cu sursă de finanţare de la bugetul naţional, pentru un număr de 21.062 beneficiari. Diferenţa de 2,9 milioane lei urmează să fie plătită în perioada imediat următoare.

Legislaţia în vigoare prevede faptul că plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2024, prin mandat poştal sau virament bancar.

„În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri, sunt returnate în contul agenţiei din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie a fiecăruia an), inclusiv în caz de deces al rentierului, către moştenitorii legali ai acestora având la bază documentele justificative aferente”, notează APIA.

Data-limită până la care moştenitorii pot solicita să încaseze renta datorată rentierului până la data decesului, este 15 octombrie 2024, cu condiţia respectării prevederilor legale, precum şi a depunerii, la oricare Centru APIA, a cererii de moştenitor însoţită de următoarele documente justificative: carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original); copie a certificatului de deces; copie a actului doveditor privind calitatea de moştenitor (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune învestită cu formula "definitivă"); copie după B.I/C.I./paşaport al moştenitorului; împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original); extras de cont pe numele moştenitorului.