Sesiunea de depunere a cererilor se deschide luni, 4 ianuarie 2016.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 14 decembrie 2015 a fost adoptat de către Comisia Europeană Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2334 de deschidere a depozitării private pentru carnea de porc şi de stabilire în avans a cuantumului ajutorului. Regulamentul stabileşte tipurile de produse eligibile, perioadele de depozitare, garanţiile aferente cererilor de sprijin precum şi cuantumul ajutorului pentru fiecare categorie de produs. Perioada de depunere a cererilor se deschide începând cu data de 4 ianuarie 2016. Condiţiile generale de derulare a măsurilor de depozitare privată sunt stabilite prin Regulamentul (CE) NR. 826/2008 al Comisiei din 20 august 2008 de stabilire a normelor comune de acordare a ajutorului pentru depozitarea privată a anumitor produse agricole, cu modificările şi completările ulterioare.

Reamintim că scopul  principal al măsurii este de a sprijini producătorii agricoli/deţinătorii de carne de porc de a-şi valorifica producţia de carne de porc pentru restabilirea echilibrului lor financiar şi pentru a avea posibilitatea reluării producţiei. Depozitarea privată a cărnii de porc reprezintă un ajutor financiar acordat, în situaţia în care, preţul mediu de piaţă pentru carcasele de porc se află sub preţul de referinţă aşa cum este acesta stabilit prin Regulamentului CE, şi are un impact negativ semnificativ în sector. Perioada de depozitare poate fi de: 90, 120 sau 150 de zile. Pot beneficia de ajutor la stocarea privată a cărnii de porc, toate persoane fizice autorizate, II, IF sau juridice, plătitori de TVA, denumiţi în continuare "operatori", stabiliţi pe teritoriul Comunitar şi care: desfăşoară activitatea în sectorul cărnii şi/sau cel al creşterii animalelor şi sunt înscrişi în Registrul Comerţului; dispun în vederea stocării de instalaţii corespunzătoare autorizate sau au încheiate cu terţi autorizaţi contracte de depozitare în acest sens; dispun de autorizaţie sanitar - veterinară. Produsele eligibile sunt prevăzute în anexa la Regulamentul (UE) nr. 2334/2015, privind condiţiile speciale de acordare a ajutorului pentru depozitarea în regim privat a cărnii de porc.

Conform R (CE) nr. 826/2008, contractantul se va angaja să pună în stoc numai carne proaspătă de calitate bună, corectă şi vandabilă, provenind de la porci: crescuţi în Uniunea Europeană în ultimele două luni; sacrificaţi în abatoare agreate de Uniunea Europeană pentru punerea pe piaţa comunitară, în timp de maximum 10 zile înaintea datei de introducere în stoc; provin de la animale sănătoase crescute în conformitate cu cerinţele sanitar veterinare specifice şi sunt marcate corespunzător de autoritatea sanitar veterinară competentă.

Cererea de participare la măsura de ajutor acordat la depozitare privată a cărnii de porc se depune la sediul APIA, în cazul în care ajutorul a fost stabilit în avans prin regulament CE. De precizat, în încheiere, că pe site-ul oficial al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, secţiunea "Măsuri de Piaţă", subsecţiunea "Carne" poate fi consultat materialul "Aspecte generale privind derularea măsurii de depozitare carne de porc".