Fermierii, crescătorii de animale care solicită anul acesta plata subvenției pentru hectarul de pășune au obligaţia respectării termenelor impuse de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru depunerea documentelor care-i califică la încasarea subvenției.

Fermierii persoane fizice, crescători de animale, care au declarat în cererea unică parcele cu PP – cod de cultura 604, 607, 606, 609, 610, 611, 660 și/sau 661 și nu respecta încărcătura UVM/ha, vor transmite/prezenta unul din aceste documente: declarațiile privind depozitarea fânului şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent. În situaţia în care proprietarul de pajişte permanentă nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă în asigurarea unui cosit anual pe pajiştile permanente aflate în proprietate, fermierii vor transmite/prezenta declarațiile privind depozitarea fânului și/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, până la data de 15 octombrie a anului de cerere. Pentru fermierii persoane juridice, care dețin animale şi nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă în asigurarea unui cosit anual pe pajiştile permanente aflate în proprietate, fermierii vor transmite/prezenta:

- documentele contabile de gestiune pentru depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent. În cazul formelor de organizare asociaţii şi composesorate, care nu respectă încărcătura de UVM/ha cu animalele membrilor, şi activitatea agricolă minimă constă asigurarea unui cosit anual în perioada 15 iunie - 1 august, fermierii vor transmite/prezenta: facturile valorificării fânului și/sau documente contabile de gestiune privind depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute și/sau centralizatorul repartizării fânului rezultat către membrii formei asociative de proprietate, pe baza semnăturii membrilor, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent. Pentru persoane juridice, altele decât asociaţiile și composesorate, se verifică existenţa cel puţin a unuia dintre următoarele documente: documente contabile de gestiune, factura fiscală de comercializare.

Documentele se transmit/depun până la data de 15 octombrie. Sintagma “conform cu originalul” şi semnătura de certificare se aplică de către fermieri pe copiile documentelor prezentate. O ultimă precizare: termenul de plată a subvenției APIA la pășune este data 15 octombrie 2022.