Noul sistem de prime pentru fermierii care vând direct sau către procesator se va desfășura pe o perioadă de trei ani, sumele maxime care vor putea fi accesate de producătorii agricoli fiind de 10.000 de euro pe an - în cazul produselor agricole livrate direct către consum și, respectiv, 20.000 de euro pe an - pentru cei care livrează către procesatori.

Potrivit legii, beneficiază de prevederile legii pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate, respectiv întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii. Concret, condiţiile care trebuie îndeplinite, cumulativ, sunt următoarele: dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României; posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române; comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie; fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz. Prima de comercializare se acordă la cerere fiind necesare următoarele documente: adeverința care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținută/deținut de către solicitant; atestatul de producător vizat la zi sau documentele de înregistrare ori licența de acvacultură sau licența de pescuit comercial, după caz; dovada comercializării produselor agricole primare și/sau a produselor pescărești și de acvacultură. Cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la centrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma. Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii şi, în funcție de opțiunea beneficiarului, aceasta poate fi plătită prin mandat poștal sau virament în contul curent al beneficiarului.

Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare și nu poate depăși 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar. Fondurile pentru plata primei de comercializare se plătesc de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind prevăzut un capitol distinct de cheltuieli, cu această destinație. Legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură a fost publicată vineri, 6 noiembrie 2020, în Monitorul Oficial, urmând ca în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare legii să fie emise Normele metodologice de aplicare. De precizat, în încheiere, că legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021 și se aplică până la data de 31 decembrie 2023.