Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere.

Banii pot fi obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La solicitarea scrisă a fermierilor, crescătorilor de animale care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, APIA eliberează adeverințe prin care confirmă depunerea cererii unice de plată pentru anul 2022 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi/sau măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 - agromediu şi climă, Măsura 11 - agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale). De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online şi înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției şi că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare. Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare şi nebancare şi fondurile de garantare în domeniul agricol.

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA, iar dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%. Legat de comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare şi nebancare şi FGCR/FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale: https://apia.org.ro/directia-metodologie-monitorizare-raportare-si-relatii-institutionale/.