Prin reglementările existente (Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 224/2008 privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinurilor de masă în vrac), Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor este abilitată să autorizeze spaţiile de comercializare.

 

Ca procedură, în vederea obţinerii autorizaţiei de către comercianţii de vin de masă în vrac, aceştia vor depune o solicitare în scris, la DADR Bihor. În urma solicitării respecitve, inspectorii Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol vor verifica, la faţa locului, condiţiile minime de dotare ale solicitantului. "În afara obligaţiei de autorizare, comercianţii de vinuri de masă în vrac trebuie să ţină evidenţa transporturilor de vinuri, conform unui registru special. Totodată, a continuat dl dr. ing. Nicolae Hodişan, director coordonator la DADR Bihor, comercianţii în cauză trebuie să anunţe inspectorii DADR Bihor în vederea obţinerii vizelor, în termen de cel mult 5 zile de la data descărcării mărfii (vinului)."

O altă obligativitate a comercianţilor de vinuri de masă în vrac este efectuarea recepţiei calitative a vinului. În acest sens, se trimit, la un laborator autorizat, probe de vin din fiecare cantitate transportată. În cazul judeţului nostru, un astfel de laborator autorizat funcţionează în cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea.

Conform datelor furnizate de conducerea DADR Bihor, până acum s-au autorizat, în judeţ, 15 crame. De reţinut că lipsa autorizării se sancţionează cu amenzi cuprinse între 4000 şi 10.000 de lei.