Certificatul de producător reprezintă actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale.

Eliberarea certificatului

Certificatul de producător se eliberează de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării acestuia de către producător. La eliberarea certificatului de producător persoanele abilitate au obligaţia de a verifica datele cu privire la deţinerea suprafeţelor de teren ori a animalelor, atât pe baza informaţiilor din registrul agricol, cât şi în teren, existenţa produselor, estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării pentru care se propune eliberarea certificatului de producător. Aceste date vor fi înscrise în certificatul de producător eliberat. Certificatele de producător se eliberează pe serii corespunzătoare unui an agricol, care începe la data de 1 iulie a anului şi se încheie la data de 30 iunie a anului următor. Certificatul de producător se utilizează: pentru comercializarea produselor agroalimentare numai de către titularul certificatului de producător sau de persoanele menţionate în certificat (membrii din gospodăria titularului); numai pentru comercializarea produselor menţionate în conţinutul acestuia; pentru comercializarea produselor agroalimentare numai în condiţiile care este vizat, nu are viza expirată şi nu este suspendat. Pe baza certificatului de producător, în original sau în copie (pentru membrii din gospodăria titularului), se face accesul producătorilor în piaţă şi închirierea de mese şi cântare.

Contravenţii, sancţiuni

Potrivit legii, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 500 şi 2.000 lei următoarele fapte: comercializarea produselor agroalimentare de către persoane care nu au certificat de producător eliberat în condiţiile legale sau care au certificatul de producător suspendat, nevizat, cu viza expirată;  neconcordanţe dintre datele înscrise în certificatul de producător şi Registrul de evidenţă a producătorilor individuali şi a comercianţilor; comercializarea produselor agroalimentare de alte persoane decât titularul certificatului de producător sau de persoanele menţionate în certificat; comercializarea altor produse decât cele menţionate în certificatul de producător; nerespectarea condiţiilor şi a criteriilor în baza cărora s-a eliberat certificatul de producător; comercializarea produselor alimentare de provenienţă din import în alte locuri decât pieţele agroalimentare sau spaţiile autorizate. De asemenea, constituie contravenţie cumpărarea, de către producătorii agricoli, de produse agroalimentare în scopul revânzării acestora, amenda care poate fi aplicată în acrest caz putând fi între 5.000 la 10.000 lei. Precizăm că persoanele abilitate să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile sunt împuterniciţii primarului, ai prefectului, ai preşedintelui consiliului judeţean, precum şi ofiţerii şi subofiţerii de poliţie şi gardienii publici.