Potrivit OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, folosirea şi exploatarea pajiştilor se fac cu respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu.

Contracte pe maxim 5 ani

Având în vedere că începând cu data de 3 martie se va desfăşura campania de preluare a Cererilor unice de plată pe suprafaţă 2014, Centrul Judeţean APIA Bihor doreşte să îi informeze pe potenţialii beneficiari cu privire la prevederile OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Astfel, potrivit Articolului 6 din Ordonanţă,  folosirea şi exploatarea pajiştilor se fac cu respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În cazul înstrăinării pajiştilor proprietate privată a comunelor, oraşelor, municipiilor, administrate de consiliile locale ale acestora şi a pajiştilor proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice noul proprietar este obligat să menţină categoria de folosinţă a terenului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, se încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani.

Iniţierea procedurii - până la 1 martie

Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani. Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor vor dispune cu privire la iniţierea procedurii de concesionare/închiriere până la data de 1 martie a fiecărui an, în baza hotărârii consiliului local al comunei, oraşului, respectiv al municipiului. Anual, până la data de 1 martie, primarii comunelor, oraşelor, respectiv ai municipiilor verifică respectarea încărcăturii de animale/ha/contract, în corelare cu suprafeţele utilizate, şi stabilesc disponibilul de pajişti ce pot face obiectul concesionării, respectiv închirierii ulterioare. Lucrările de întreţinere a pajiştilor şi a utilităţilor zoopastorale se vor efectua de către crescătorii de animale care le folosesc. În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, persoanele fizice şi juridice proprietari/utilizatori de pajişti au obligaţia să asigure o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha. "Reamintim că APIA nu are nici o atribuţie legală în procesul de concesionare sau închiriere a pajiştilor permanente. Având în vedere prevederile legale, facem un apel către factorii interesaţi să intreprindă toate activităţile necesare concesionării/închirierii pajiştilor permanente înainte de prezentarea la APIA pentru depunerea cererilor unice de plată pe suprafaţă" - precizează ing. Florian Pavel, director executiv al instituţiei.