Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Fermierii pot depune cererile de finanțare până la data limită de 15 decembrie, ora 16.00.  Fondurile disponibile pentru cea de-a cincea sesiune aferentă submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor sunt în valoare de 21.378.798 euro, cu posibilitatea suplimentării acesteia în funcție de interesul manifestat de solicitanți. Sprijinul nerambursabil acordat în cadrul acestei linii de finanțare este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier.

„În această sesiune pot fi depuse cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă din anul 2022 și pentru culturile de primăvară din  anul 2023) și sectorului zootehnic (pentru polițele încheiate în 2023).

La Oficiul Județean pentru Finanțarea investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor au fost înregistrate 385 de polițe de asigurare în valoare de 700.000 de euro”, precizează directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea.

Depunerea cererilor de finanțare se realizează pe platforma https://online.afir.info

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regăsesc definite cu caracter general în Anexa nr. 5, acestea fiind: fenomene climatice nefavorabile (seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada); infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare; boli ale animalelor conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/ 2013, cu modificările și completările ulterioare și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională, care se regăsesc în Anexa nr. 5, respectiv - tuberculoza bovină, bruceloza bovină, bruceloza ovină și caprină (B. melitensis), boala veziculoasă a porcului, antraxul, pleuropneumonia contagioasă bovină, echinococoza, campilobacterioza, listerioza, trichineloza, Escherichia coli verotoxigenă (E. coli), pesta micilor rumegătoare, variola ovină, variola caprine, dermatoza nodulară contagioasă.