Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a obţinut avizul Comisiei Europene pentru o perioadă suplimentară de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui crud de vacă produs în România.

Data stabilită iniţial pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui de vacă a fost 31 decembrie a.c. Deoarece în ţara noastră sunt încă probleme în ceea ce priveşte calitatea laptelui crud, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene acordarea unei perioade suplimentare de tranziţie, solicitare care a primit aviz favorabil din partea CE, urmând ca, în cel mai scurt timp, experţii ANSVSA să definitiveze împreună cu reprezentanţii CE planul detaliat al aplicării măsurii. Beneficiile prelungirii perioadei de tranziţie cu un an se vor reflecta asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă: crescători şi fermieri, centre de colectare sau unităţi de procesare. Cei care cresc animale puţine pot să-şi mai valorifice cel puţin încă un an laptele, iar unităţile procesatoare pot prelucra şi vinde în continuare în România produsele obţinute din laptele colectat de la fermieri. Din estimările specialiştilor sanitari veterinari, în 31.12.2011, 19% din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ml şi numărul de celule somatice/ml) prevăzuţi de cerinţele europene.