Reglementările, care vor fi aplicate începând cu luna decembrie, prevăd obligaţii suplimentare pentru producătorii de alimente, cu scopul declarat de a asigura o protecţie sporită consumatorilor.

Uniunea Europeana (UE) îşi îmbunătăţeşte astfel, reglementările referitoare la etichetarea produselor alimentare, astfel încât consumatorul să dispună de informaţii esenţiale, lizibile şi uşor de înţeles pentru a cumpăra produse în cunoştinţă de cauză. Din considerente de sănătate publică, noile reglementări consolidează protecţia împotriva alergenilor. Noile reglementări obligă la evidenţierea (prin scris îngroşat) alergenilor în lista de ingrediente, nu într-o secţiune separată. Această cerinţă face ca encodarea etichetelor în limbajul imprimantei sub formă de template să fie mai dificilă. Lista celor 14 produse sau substanţe care cauzează alergii sau intoleranţe: cereale conţinând gluten, ţelina, crustacee, ouă, peşte, nuci, lupin, lapte, moluşte, muştar, arahide, soia, seminţe de susan, dioxid de sulf şi sulfiţi. Comitetul pentru Agricultură a modificat normele de etichetare pentru a reduce timpul necesar înregistrării etichetei, împuternicind producătorii să facă mai mult pentru protejarea produselor lor. De asemenea, se va permite o nouă etichetă pentru produsele montane. Pentru a ajuta producătorii de produse alimentare din UE să concureze cu importurile din ţările terţe, etichetele de calitate pentru produsele agricole se vor face mai uşor de înregistrat şi folosit de producători pentru a putea explica clienţilor, valoarea adăugată. Legislaţia propusă privind noua etichetare a calităţii pentru produsele agricole, pe care Parlamentul European o co-decide împreună cu Consiliul, va oferi un set unic de norme pentru sistemele de etichetare a calităţii produselor alimentare, cum ar fi carne proaspătă, brânza, bere, fructe, legume, uleiuri, pâine şi produse de patiserie, etc -- care îşi au originea într-o anumită zonă geografică sau u fost produse sau prelucrate în conformitate cu o practică tradiţională. Noile norme aprobate de Comitetul pentru Agricultură s-ar aplica, de asemenea, ciocolatei negre şi pentru sare. Produsele "Light" şi "low-fat" ar fi eligibile pentru etichetare facultativă introdusă de către statul membru pe bază de voluntariat. Vinurile şi băuturile spirtoase, ar continua să fie excluse. Noile norme prevăd o revizuire completă a etichetei "specialităţilor tradiţionale". Din acest moment, deputaţii europeni au modificat sistemul STG (specialitate tradiţională garantată), astfel încât să protejeze nu numai metodele tradiţionale de producţie, dar şi reţetele. Pentru aplicarea unei etichete STG, producătorii de produse şi produse alimentare vor trebui să dovedească utilizarea pe o piaţă internă, timp de cel puţin două generaţii, şi anume 50 de ani - comparativ cu o generaţie (25 ani) care era regula aplicată până astăzi. Produsele aplicate pentru înregistrare înainte de intrarea în vigoare a noii legislaţii, vor fi înregistrate, chiar dacă acestea nu sunt conforme cu regula pe două generaţii. Produsele care sunt conforme cu regula pe două generaţii, vor fi transferate la un nou registru, la cererea statului membru în cauză, printr-o procedură introdusă de către comisie, dar alţii pot continua să fie înregistraţi până la 31 decembrie 2017.