Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor desfăşoară ample verificări ale operatorilor economici din sectorul alimentar, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice Sărbătorilor Pascale, fiind vizate unităţi din Oradea, Beiuş, Aleşd, Salonta şi Marghita, dar şi alte localităţi.

"Sfătuim consumatorii ca, în această perioadă, să acorde atenţie deosebită la cumpărarea produselor alimentare, în special a produselor specifice (carne de miel, ouă, cozonaci etc, tocmai pentru a evita eventuale efecte nedorite. De asemenea, rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz de suspiciune privind calitatea produselor" - afirmă dr. Sorin Hodişan, director executiv al instituţiei. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Bihor, ouăle oferite la vânzare trebuie să: provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, supuse controlului permanent; să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător; pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă - marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii. În ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, acestea pot fi comercializate de către micii producători numai în spaţiile amenajate (hale de lactate) din cadrul pieţelor agroalimentare. Carnea de miel trebuie să aibă marca de sănătate (ştampilă de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate sunt fie ovale (de 6,5/3,5 cm), fie rotunde (cu diametrul de 3,5 cm) şi au inscripţionate numărul de autorizare al unităţii de sacrificare şi/sau numărul de identificare al medicului veterinar care a controlat carnea. În partea superioară, toate mărcile trebuie să aibă au inscripţionate "România", iar în partea inferioară - cele ovale au inscripţia CE sau EC, iar cele rotunde -inscripţia "Controlat sanitar veterinar". Pe carnea de ovine, trebuie în mod obligatoriu să mai apară o ştampilă rotundă cu inscripţia TO. "Orice altă inscripţie sau caractere ridică suspiciunea de fraudă, populaţia fiind rugată să anunţe imediat autoritatea veterinară competentă. Totodată, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), recomandăm ca, întotdeauna, carcasa de miel să fie însoţită de cap" - mai precizează directorul DSVSA Bihor.