Pentru a menține, în cadrul județului Bihor, această situație epidemiologică favorabilă, DSBVSA Bihor reaminteşte proprietarilor de exploatații de porcine principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animale.

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, prin activitățile specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului și de prevenire a introducerii bolii, în cursul lunilor iulie și august, la nivelul județului Bihor a evoluat un singur focar de pestă porcină africană la porcii domestici, care a fost stins la sfârșitul săptămânii trecute, în prezent fiind ridicate măsurile de restricție sanitare veterinare în toate localitătile județului. În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este 24. Pentru a menține această situație epidemiologică favorabilă, DSVSA Bihor recomandă proprietarilor de suine: să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălțămintea și hainele cu care au fost în afara exploatației, în special în cazurile în care au avut activități în zonele forestiere; creșterea porcilor se face doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici; hrănirea animalelor trebuie realizată doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.);. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie acordată fructelor și ciupercilor culese din pădure, nefiind recomandată aruncarea resturilor rezultate dupa sortarea și curățarea acestora în hrana suinelor. Totodată: animalele (scroafe sau vieri) să nu fie scoase din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație; să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca aceştia să fie identificați (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi; să nu folosească în hrana animalelor furaj recoltat de pe câmp decât după minim 30 de zile de la recoltare, pentru că ar putea fi contaminat prin contactul cu porci mistreți bolnavi sau morti; să asigure condițiile de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni. În situaţia în care proprieta  rii de exploataţii se confruntă cu cazuri de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate, respectiv identificarea de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire - să anunțe de urgență medicul veterinar local, medicul veterinar oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local.

Instituţia bihoreană reaminteşte că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele dfe restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA).