Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor şi-a stabilit, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, un amplu program de supraveghere, pe linie sanitar-veterinară, a unităţilor de procesare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare. O asemenea strategie are la bază instrucţiunile transmise în teritoriu de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.


Discutând pe această temă cu dl dr. Mircea Gelu Budău, director coordonator la DSVSA Bihor, am reţinut că echipele de control din cadrul DSVSA Bihor vor efectua verificări în tot judeţul, stabilindu-se patru principale coordonate tematice. De pildă, se vor derula controale în pieţele agroalimentare, obiectivul fiind respectarea condiţiilor de depozitare, expunere spre vânzare a produselor şi provenienţa acestora, etichetarea alimentelor, verificarea documentelor comerciale însoţitoare şi a documentelor de calitate a produselor. "Un alt obiectiv îl reprezintă verificarea agenţilor economici cu activitate în domeniul producţiei alimentare, urmărindu-se condiţiile de depozitare a produselor. Totodată, a continuat dl Mircea Gelu Budău, la agenţii economici cu activitate în domeniu depozitării vom verifica documentele privind trasabilitatea produselor."
O altă coordonată a verificărilor se regăseşte în zona supermarketurilor şi a hipermarketurilor: control sever vizând activităţile de recepţie, depozitare, dar şi activităţile de comercializare şi expunere la vânzare a produselor alimentare. Nu se va neglija verificarea condiţiilor de igienă şi a procedurilor de lucru privind manipularea produselor alimentare.
De altfel, cum a evidenţiat directorul coordonator al DSVSA Bihor, în ultimul trimestru din acest an, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor a verificat, până acum, peste 300 de operatori economici din sectorul industriei alimentare (alimente de origine animală), dintre care 78 de operatori economici au fost verificaţi în ultimile două săptămâni. Pe lângă cele 30 de avertismente aplicate, s-au dat şi 11 amenzi contravenţionale în valoare totală de aproximativ 15.000 lei. În sectorul produselor de origine nonanimală, au fost verificaţi peste o sută de operatori economici, amenzile aplicate fiind de 8.200 lei, iar la cinci unităţi s-a interzis activitatea.