Filiala Bihor a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor au organizat, ieri, la Oradea, seminarul cu tema "Impozitul minim salvează bugetul de stat sau îngroapă IMM-urile?". Seminarul a avut loc la sediul Filialei Bihor a CECCAR unde, alături de organizatori, au participat numeroşi agenţi economici din judeţ şi membri ai Filialei CECCAR Bihor. Invitat de onoare a fost d-na lector universitar drd. Delia Cataramă, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Fiscalitate - Filiala România, reprezentant al CECCAR în grupele de lucru "Impozite directe şi indirecte" ale Federaţiei Experţilor Contabili Europeni de la Bruxelles.

În calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, dl diplomat Ioan Micula a evidenţiat faptul că aplicarea impozitului forfetar, efectele acestuia sunt nocive pentru economia românească. "Am fost şi suntem împotriva măririi taxelor şi sunt împotriva acestui impozit forfetar care loveşte mai mult în întreprinderile mici şi mijlocii, ducându-le la faliment. Aceasta a fost şi opinia exprimată în numele CCI Bihor, la recenta Adunare Generală a Camerei de Comerţ şi Industrie a României. O economie funcţionează prin activitatea şi rezultatele atât ale întreprinderilor mari, cât şi ale întreprinderilor mici şi mijlocii. Nu-i normal, a continuat dl Ioan Micula, ca prin introducerea impozitului forfetar să se distrugă, să se închidă, să dispară cei mici - IMM-urile, pentru că efectul final este că bugetul de stat pierde. Nu putem face o ţară bogată cu oameni săraci."
De altfel, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care a exprimat un punct de vedere la care au aderat şi alte organizaţii patronale din Bihor, a spus, în încheiere, participanţilor la Simpozion: "Dacă doriţi, puteţi să semnaţi, să aderaţi la iniţiativa de a trimite un memorandum la forurile naţionale decizionale, cu privire la anomalia instituirii impozitului forfetar."
În continuarea Seminarului, tematica abordată, dezbaterile s-au axat pe teme actuale privind TVA, impozitul forfetar, noutăţi în materie de legislaţie fiscală. De altfel, şi prin studiul de caz şi demonstraţiile prezentate de către d-na Delia Cataramă, subiectele referitoare la impactul impozitului forfetar şi impactul acestuia asupra IMM-urilor, răspunsul la tema Seminarului "Impozitul minim salvează bugetul sau îngroapă IMM-urile?" a fost limpede: IMM-urile sunt supuse unui regim dur de impozitare care le va duce la faliment.