Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează proprietarii şi deţinătorii de animale că au obligaţia de a respecta măsurile legale pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor şi de a evita apariţia stresului termic asociat perioadei de vară, adesea cu temperaturi caniculare.

Asigurarea apei şi ventilaţiei

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive; asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.); existenţa stocurilor de apă şi furaje; verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie; verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelelor de ventilaţie şi generatoarelor de energie electrică; în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 - 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC; la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă aceste măsuri să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respective. În perioadele caniculare, fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile.

Transportul animalelor vii

Transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile;  Înainte de a pleca la drum se verifică dacă condiţiile de microclimat oferite de mijlocul de transport sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată  în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor. În cazul comercializării animalelor în târguri, padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, astfel că trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică: pentru vaci-lapte / 38-52 litri; bovine / 38 litri; cai/20-45 litri; porci/4-11.5 litri; ovine/6 litri; păsări-curte (intensiv)/0,5litri. Aceste cifre diferă în funcţie de vârsta animalului, stare fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.