*Experţii Comisiei Europene vor efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), este aproape sigur că decizia Comisiei privind exportul de porc românesc va fi una favorabilă, România eradicnd, în ultimii patru ani, pesta porcină. Decizia finală va fi luată, însă, cel mai devreme, în luna octombrie a.c. În ultima misiune efectuată de experţii comunitari, în luna iulie, au fost făcute verificări şi s-a convenit ca o serie de aspecte tehnice să mai fie revizuite într-o misiune nouă de evaluare, care urma să fie anunţată ulterior şi care, potrivit celor de la ANSVSA, va avea loc, cel mai probabil, în septembrie. Aceasta presupune verificarea măsurilor pe analiza riscului, având în vedere că România se află la graniţa cu statele terţe unde evoluează pesta porcină. Inspectorii veterinari au făcut deja analize în zonele aflate la graniţa cu Serbia, în Clisura Dunării, dar acest lucru ar trebui realizat şi în zona de nord şi la graniţa cu Republica Moldova. Potrivit ANSVSA, misiunea de evaluare din luna iulie a urmărit funcţionalitatea sistemului canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc, implementat de România. Această verificare s-a realizat la nivel teritorial, în Timiş şi Arad, pe baza documentului de poziţie asumat de ANSVSA, MADR şi Asociaţiile crescătorilor de porcine, prezentat şi adoptat de statele membre. Concluziile au arătat că sistemul poate fi funcţional, dacă România va aloca resurse bugetare şi umane în susţinerea controlului în sistem, fără a neglija programul co-finanţat transmis către CE vizavi de pesta porcină. Potrivit ANSVSA, firmele care vor dori să exporte carne şi produse din carne de porc vor trebui să solicite acest lucru asociaţiilor patronale din sectorul de creştere a porcilor. Estimările experţilor români din domeniu arată că potenţialul de export de carne şi produse din carne de porc al României ar fi, în prima etapă, echivalentul a circa 1,5 milioane de capete de porci. Reamintim că livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa comunitară din anul 2003, din cauză că România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comuniatră cu produse din carne importată din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică. Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855, ceea ce ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană. Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană. Şi un ultim aspect: conform datelor Ministerului Agriculturii, în 2010, importurile de carne de porc proaspătă sau refrigerată au ocupat primul loc în schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind importate, de pe pieţele intra şi extracomunitare, circa 198.914 tone carne de porc, în valoare de 304,7 milioane euro.