Potrivit Ordinului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nr. 165/201, creşterea gramajului pâinii este permisă numai din 100 în 100 de grame.

Reprezentanţii ANPC au explicat, la lansarea în dezbatere publică a Proiectului, căscopul acestei reglementări este acela de a proteja consumatorii de fraudele comercianţilor, întrucât mulţi producători de pâine modifică gramajul pe bucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame/bucată. Totuşi, de la noile reguli face excepţie pâinea de peste 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată. Totodată, noile reglementări nu se aplică nici produselor fabricate şi/sau comercializate legal în alte state membre ale Uniunii Europene, respectiv produselor fabricate legal într-un stat membru al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS) care este parte contractantă la Acordul privind Spaţiul Economic European. În plus, pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate.