Calendarul pus la dispoziția fermierilor interesați să obțină subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este prevăzut în Ordinul 69/2019.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a stabilit pentru anul 2019 termene stricte pentru plata subvențiilor din agricultură. Potrivit Ordinului administrativ 69/2019 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale care se aplică în agricultură, la nivelul Ministerului Agriculturii și al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, semnat de ministrul agriculturii, APIA va asigura toate măsurile necesare pentru accelerarea depunerii/primirii cererilor unice de plată în perioada în care nu se aplică penalități, efectuarea controlului administrativ și pe teren în perioada optimă, acordării avansului și a plăților finale, cu respectarea unor perioade. Concret: până la data de 15 mai 2019 se vor depune/primi cererile unice de plată, fără penalități, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 și ale Regulamentului delegat (UE) nr.640/2014 din 11 martie 2014 al Parlamentului European și al Consiliului; între 1 iunie - 1 iulie 2019 se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor; între 2 iulie - 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor; plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie 2019 - 30 noiembrie 2019, conform Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și Consiliului; plata finală ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2019 se va efectua între 2 decembrie 2019 - 31 martie 2019.

Reamintim că fermierii pot depune până la data de 15 mai 2019, la Centrele judeţene/locale APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererile se vor depune la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. În Campania 2019, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.