Conform celei mai recente variante a PNDR 2014-2020 publicate de MADR, iată principalele condiţii care trebuie îndeplinite pentru accesarea fondurilor care pot fi acordate pentru investiţii.

Astfel, în ceea ce priveşte Submăsura 4.1 - sprijin pentru investiţii în exploataţii agricole condiţiile de eligibilitate sunt următoarele: investiţia trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 8.000 € SO; investiţia trebuie să se încadreze în cel puţin una din acţiunile eligibile prevăzute prin submăsură; solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanţării investiţiei; viabilitatea economică a investiţiei trebuie să fie demonstrată în baza documentaţiei tehnico-economice; investiţia va fi precedată de o evaluare a impactului preconizat asupra mediului dacă aceasta poate avea efecte negative asupra mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare menţionată în cap. 8.1. De asemenea, în toate cazurile în care proiectul de investiţii prevede şi investiţii în sisteme, respectiv echipamente de irigaţii la nivelul fermei, acestea sunt eligibile doar dacă sunt respectate condiţiile specifice menţionate în secţiunea "Alte aspecte relevante pentru înţelegerea măsurii.

Investiţiile necesare adaptării la standardele UE, aplicabile producţiei agricole realizate de tinerii fermieri care se instalează pentru prima data intr-o exploataţie agricolă se vor realiza în termen de maxim 24 de luni de la data instalării (conform art 17, alin. 5 din R (UE) nr.1305/2013);  investiţiile necesare adaptării la noi cerinţe impuse fermierilor de legislaţia europeană se vor realiza în termen de 12 luni de la data la care aceste cerinţe au devenit obligatorii pentru exploataţia agricolă. Investiţiile în instalaţii al căror scop principal este producerea de energie electrică, prin utilizarea biomasei, trebuie să respecte prevederile art. 13 (d) din R.807/2014, prin demonstrarea utilizării unui procent minim de energie termică de 10%,  Investiţia va respecta legislaţia în vigoare din domeniul: sănătăţii publice, sanitar-veterinar şi de siguranţă alimentară; solicitantul va demonstra că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor trei ani fiscali) nu depăşeşte de 4 ori valoarea sprijinului solicitat.